The Master

Een veteraan van de Amerikaanse zeemacht raakt na zijn dienst aan lager wal. Verslaafd aan drank en eigen gemaakte brouwsels heeft hij moeite om weer in te stromen in de maatschappij. Op een dag komt hij in een roes aan boord van een schip waar een bruiloft wordt gevierd. Hier raakt hij in aanraking met “The Master”, een leider van een beweging die zichzelf “The cause” noemt. 

The Master is een film van Paul Thomas Anderson die we ook wel kennen van veel geprijsde films als “Boogie Nights”, “Magnolia” en “There will be blood”.  The Master is dan ook een film waarvan ik hoopte dat hij zijn titel eer aan zou doen. Echter kwam ik er al snel achter dat deze film toch in weinig te vergelijken is met eerder genoemde titels.

The Master volgt Freddy, gespeeld door Joaquin Phoenix, die in aanraking komt met de sekteleider Lancaster Dodd, gespeeld door Philip Seymour Hoffman. Twee namen van twee bekende en goede acteurs, zo ook in deze film. Met zijn getekende gezicht en felle blik weet Joaquin Phoenis een overtuigende presatie neer te zetten als alcoholistische agressieve veteraan. Philip Seymour Hoffman speelt de zelfverzekerde sekteleider die op de één of andere manier een verbinding voelt met de alcoholist. Aan goed acteerwerk geen gebrek.

Ook de stijlvoering van de jaren ’50 met bijbehorende kostuums, gebruik van kleur en typeringen van hoe het er in die tijd aan toe ging maakt het een sfeervolle film.

De regisseur, acteurs en stijl waren voor mij veel belovende factoren maar het verhaal bleef echter voor mij achter. Naarmate twee uur verstreken kwam ik erachter dat het meer leek op een portretstudie dan een verhaal. Wellicht had ik te hoge verwachtingen maar om eerlijk te zijn viel het mij tegen. Het kan smaak zijn echter vond ik naderhand ruim twee uur voor deze film te lang.

Een cijfer toekennen vind ik dan ook lastig, aan de ene kant zijn er veel positieve elementen die ervoor zorgde dat ik toch geboeid heb gekeken, aan de andere kant was er voor mij geen helder verhaal waardoor ik na twee uur vertwijfeld in mijn stoel achter bleef, wat was er nou eigenlijk gebeurd?

Het is waarschijnlijk het beste als je naar deze film gaat met geen verwachtingen, al was dit voor mij onmogelijk met deze regisseur en cast. Verwacht geen enorm spannende of ingewikkelde film maar laat je vooral meevoeren door wat er te zien is en wellicht dat het dan meer aanspreekt. 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

The Master

Geschreven door: Jenny C.
Ingezonden op: 2013-02-21
Regiseur: Paul Thomas Anderson
Acteurs: Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams
Tijdsduur: 144 min.
Jaartal: 2012
Rapportcijfer: 6

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!