Der Sandmann

Deze Zwitserse film gaat over een man die op een dag wakker word met zand in zijn bed. Wat in het begin lijkt op een onschuldige grap mondt uit in een toch wel een steeds groter wordend probleem voor de beste man... hij begint in te zien dat hij toch op zoek moet naar hulp om de hopen zand te doen stoppen.

Der Sandmann mocht ik bewonderen op het Imagine Filmfestival 2012 in het schattige Kriterion te Amsterdam. Een erg geslaagde omgeving voor deze sowieso al geslaagde film! 

Bij een Zwitserse film wist ik van te voren niet wat ik kon verwachten. Ik kan me niet herinneren dat ik überhaupt eerder een Zwitserse film heb gezien, en als ik denk aan Zwitserland denk ik niet direct aan een boeiende en originele filmindustrie... Desalniettemin lijkt Der Sandmann het tegendeel te bewijzen.

Qua sfeer zit Der Sandmann vol originaliteit, fantasie en humor. En wat de acteerprestaties betreft zit het ook zeker goed. Fabian Krüger speelt een ietwat arrogante postzegelhandelaar die steeds verder gefrustreerd raakt door alle hopen zand in zijn omgeving. Irene Brügger speelt zijn onderbuurvrouw, overdag een gewone serveerster, ’s nachts een diva op weg om het nieuwste zangtalent te worden.

Het verhaal lijkt vrij simpel, maar de film weet er toch een bizarre draai aan te geven waardoor het op momenten ook wel doet denken aan “The Sience of Sleep” en “Being John Malkovich”. Toch is de film origineel genoeg uitgewerkt waardoor het geen slap aftreksel is van, maar op zichzelf een leuke en goede productie.

Het is dan ook geen verassing dat het merendeel van het publiek enthousiast was over deze film. Met een score van een 8,38 behaalde Der Sandmann de vijfde plek op het Imagine festival en hij heeft al een aantal prijzen gewonnen in zowel Zwitserland als Amerika. Het is zeker een prettige en leuke kijkervaring die zonder heel moeilijk te worden toch origineel blijft. Zeker een aanrader!

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

Der Sandmann

Geschreven door: Jenny C.
Ingezonden op: 2012-05-07
Regiseur: Peter Luisi
Acteurs: Fabian Krüger, Irene Brügger
Tijdsduur: 88 min.
Jaartal: 2011
Rapportcijfer: 8

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!