Drive

Regisseur Nicolas Winding Refn komt na Valhalla Rising met Drive... jullie hebben wellicht mijn recensie gelezen over eerstgenoemde film, dus ik hield mijn hart vast.

Totaal niet terecht blijkt, want Drive wist mij wel voldoende te boeien.
De film begint al goed met een scène waarin op een knappe manier de spanning wordt opgebouwd, en als dan de titel in een soort ‘80’s stijl in het beeld verschijnt raak ik enthousiast door de sfeer die wordt neer gezet.

De film gaat over een stuntman die in films met auto’s rijdt en crasht, daarnaast houdt hij er wat louche zaakjes op na samen met de man waarmee hij in een garage werkt. Helaas komt één van die zaakjes steeds dichter bij huis en dreigen zijn buren, waarmee hij een vriendschap heeft opgebouwd, in gevaar te komen.

Dat klinkt allemaal erg spannend, en dat is het ook, maar vergis je niet. Drive is ondanks de snelle ronkende auto’s en het gangsterachtige thema tegelijkertijd een rustige en soms hypnotiserende rit.
Dit wordt mede veroorzaakt door de goede elektronische soundtrack die door de hele film zit en absoluut mee werkt aan het geheel. Af en toe alleen een beat of een brom en soms hele nummers, die dan weer wat meer weg hebben van de ‘80’s sound. Erg goed gedaan.

Daarnaast zijn de camerabeelden mooi en heeft het daarin wel wat weg van Valhalla Rising, heel rustig gefilmd en neergezet als een soort plaatje waarin goed is gelet op belichting en compositie.

Waarvan ik mijn geduld verloor bij Valhalla Rising was dat bij Drive geen probleem, er gebeurde (naar mijn mening) net wat meer om me te boeien en me erbij te houden. Ondanks de rustige sfeer zitten er zeker een aantal spannende scènes in en ook is er sprake van de rauwe en bloederige scènes die je qua bloederigheid herkent uit eerstgenoemde film.  Wat mij betreft meer in balans qua spanning/sfeer.

De hoofdpersonage wordt gespeeld door Ryan Gosling, op dit moment “hot and happening” in de filmwereld, en niet voor niks. Hij speelt zijn rol namelijk erg goed. Net als in Valhalla Rising is ook in Drive sprake van een soort introverte hoofdrolspeler die soms wat passief over komt, gelukkig wel met af en toe wat tekst, en die verrassend uit de hoek kan komen. Net door wat kleine details in zijn gelaatsuitdrukking zet Gosling een boeiend personage neer wat ervoor zorgt dat je mee kan leven met het hoofdpersonage. Daarnaast speelt Carey Mulligan de buurvrouw, wat ze ook goed doet. Ook een ingetogen rol maar dan wat lieflijker, past goed in de sfeer die de film wilt neerzetten. En wat wel voor mij een verrassing was: Ron Perlman als gangster Nino. Voorderest zien we Bryan Cranston als garagehouder Shannon en Albert Brooks als hulpje van de gangsters. Al met al een prima cast dus.

En dat blijkt, want bij elkaar is Drive een goede en spannende film. Het verhaal is misschien niet super origineel maar dat geeft niet, want de uitvoering is knap gedaan waardoor het zeker weet te boeien van begin tot eind. Een mooie balans tussen zowel hypnotiserende als rauwe beelden gemengd met een ‘80’s invloed. Nou moet ik er wel bij vermelden dat ik van te voren geen idee had naar wat voor een soort film ik ging kijken, het enige wat ik wist wat dat de regisseur dezelfde was als van eerstgenoemde film... dus ik had niet veel verwachtingen. Als je meer over deze film op zoekt, valt het me op dat het redelijk commercieel over komt, dus ik denk dat het de beste manier is om van te voren zo min mogelijk te weten (oftewel, geen trailer bekijken) om zo de film zo veel mogelijk voor zichzelf te laten spreken... zeker kijken dus!

 

Let op: trailer bevat spoilers!

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

DVD kopen

De aanbiedingen bij bol.com met "Drive" in de titel:

Drive

Taxi Driver

€7.99
Direct kopen

Drive

Taxi Driver (2DVD)(Deluxe Selection)

€11.99
Direct kopen

Drive

Mulholland Drive

€9.99
Direct kopen

Drive

Sex Drive

€9.99
Direct kopen

Drive

Taxi Driver

€18.99
Direct kopen

Drive

Geschreven door: Jenny C.
Ingezonden op: 2012-01-18
Regiseur: Nicolas Winding Refn
Acteurs: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Bryan Cranston, Ron Perlman, Albert Brooks
Tijdsduur: 100 min.
Jaartal: 2011
Rapportcijfer: 7

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!