Lilja 4-Ever

Pas achteraf kwam ik erachter dat ik reeds een film heb gezien van Moodysson: Fucking Amal. Dit heeft me doen beseffen dat de regisseur een stijl heeft die ik ook in Lilja 4-Ever herken (o.a. de manier van filmen en de depressieve maar toch hoopvolle sfeer). De film begon met een onverwachte soundtrack. Heftige beelden van een bloedend jong meisje die ergens voor vlucht met metalmuziek die dan plaatsmaakt voor opzwepende technomuziek waarbij de openingcredit aangeduid wordt met grauwe beelden van de Sovjet-Unie. De film volgt het verhaal van een jong meisje in een uitzichtloze wereld waarbij mensen ieder sprankje hoop aanpakken om weg te komen. Het moment dat haar moeder met tranen in haar ogen Lilja verliet vond ik erg aangrijpend. Het leven was blijkbaar zo erg dat ten koste van alles die kans om naar Amerika te gaan gegrepen moet worden. De film is erg in-your-face qua negatieve gebeurtenissen betreft. Lilja beland van de regen in de drup en niks word je bespaard. Wanneer de ellende eenmaal begint gaat dat zo door tot het eind. De interactie tussen Lilja en Volodja waren erg realistisch neergezet en het raakte me om te zien hoe ze dromen van een betere toekomst maar deze dromen uiteindelijk stranden moeten. Naar mijn ervaring wordt de film telkens afgewisseld met ellende en een sprankje hoop waarbij de mate van hoop telkens wordt verminderd en de ellende erger wordt. Erg leuk vond ik de soundtrack van t.A.T.u. (nas ne dogonyat remix) die goed complementeert met het stuk waar Lilja een hoopvolle toekomst verwacht. Een leuk detail is dat er blijkbaar over na is gedacht omdat in de eerdere scènes in Lilja's kamer een t.A.T.u. poster hangt wat indiceert dat ze daarvan fan is. Het nummer representeert de sfeer goed; ondanks alle ellende rijdt ze weg naar een onzeker toekomst die hopelijk beter zal zijn dan wat haar in de Sovjet-Unie te wachten staat. De scènes waarbij Volodja een engel is en met haar interacteert vond ik de film dieper maken; vooral wanneer ze op het eind allebei engelen zijn en zo blij doen in het contrasterende grauwe omgeving. De film vond ik erg deprimerend wat natuurlijk de intentie was van de regisseur. Daarom krijgt die van mij een ruime zeven. Vergeleken met vele recensies hier is dat mogelijk wat laag, maar als een echte filmcriticus en ik nog van plan ben over meer films te schrijven die me persoonlijk (nog meer) raken behoed ik me voor het geven van te hoge cijfers.

Kei Long C.

Reacties

  • 27-02-12 16:34 - baztardo22: Inderdaad erg indrukwekkende film. De muziek in het begin is van Rammstein, het nummer heet Mein Herz brennt van het abum Mutter uit 2001

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

Lilja 4-Ever

Geschreven door: KeilongC
Ingezonden op: 2012-01-09
Regiseur: Lukas Moodysson
Acteurs: Oksana Akinshina, Artyom Bogucharsky en Lyubov Agapova
Tijdsduur: 109 minuten
Jaartal: 2002
Rapportcijfer: 7

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!