Seven Samurai

Veel recensenten en cinefielen zullen me doodslaan. Doodslaan omdat ik deze film maar twee sterren geef. Een film die door één van de grootste, zo niet de grootste regisseur van de Japanse cinema gemaakt is. Akira Kurosawa is zijn naam, en ondanks de vele films die hij gemaakt heeft, en de lovende kritieken die hij en zijn films gekregen hebben moet ik toegeven dat ik nog maar weinig films van Kurosawa gezien heb.

We bevinden ons in een klein, arm dorpje uit de zestiende eeuw. De bewoners ervan komen te weten dat ze na hun oogst aangevallen zullen worden door bandieten. Dus moet men met een oplossing komen, en die bestaat eruit enkele goedkope samoerai in te huren om het dorp te beschermen. Uiteindelijk zijn het er, u raadt het nooit, zeven.

En dan wordt er ingezoomd op de relatie tussen de inwoners en de samoerai. Er wordt meer en meer aandacht besteedt aan de personages en de manier waarop zij met elkaar omgaan. Maar ondanks deze personages ergens wel herkenbaar zijn, zijn ze anderzijds enorm stereotiep. Nog één stapje verder en het waren echte typetjes. Van subtiliteit geen sprake.

Ligt niet alleen aan de personages op zich, maar zeker ook aan het acteerwerk, wat ik als zeer storend ervaren heb. Werkelijke elke acteur (misschien met uitzondering op samoerai-leider) doet aan over-acting. Bijgevolg voelt het allemaal zodanig theatraal aan dat niets meer spontaan overkomt. Het gaf me een zeer onnatuurlijk gevoel, waardoor ik me er mateloos aan irriteerde.

Nog zo'n ergernissen maakte ik mee bij de wel heel slordige editing. De scènes zijn sowieso heel mooi afgebakend in chronologische volgorde (helaas), en de manier waarop men dan overschakelt van de ene naar de andere scène is enorm fantasieloos en gewoonweg lelijk.

En dan, na al die tijd 'wachten', krijgen we het eindgevecht. Dat gevecht was sowieso al urenlang aangekondigd waardoor mijn verwachtingen hierdoor hooggespannen waren. Werd helaas, net zoals de rest van de film, weer teleurgesteld. De heel strategische werking die de samoerai toepast mag dan wel interessant zijn, maar nadat diezelfde strategie voor de tiende keer gebruikt wordt heb je het ook wel gehad...

Was de humor dan misschien een kwaliteit van de film? Helaas, ook die vraag moet ik met 'neen' beantwoorden. De humor in deze film is beneden niveau en vooral ook gewoonweg flauw. Vreselijk ook is dat alle personages na elke mop liggen schateren van het lachen, en dat terwijl er bij mezelf geen glimpje op mijn gezicht te zien viel.

Maar waarom dan niet gewoon een halve ster, zullen sommigen zich afvragen. Wel, onder de heel simplistische rode lijn zit er wel zeker een vorm van diepgang. Er is vooral een soort kritiek aanwezig op het klassensysteem van Japan, zoals dat in de jaren '50 ook nog bestond. Gedurfd, maar vooral ook iets om op prijs te stellen. Bovendien was de film nooit écht saai, en dat terwijl de langste versie van de film maar liefst 207 minuten duurt.

Filmhistorisch van groot belang, maar verder zeker niets voor mij

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

DVD kopen

De aanbiedingen bij bol.com met "Seven Samurai" in de titel:

Seven Samurai

Seven Samurai

€11.99
Direct kopen

Seven Samurai

Geschreven door: JDSsmetje
Ingezonden op: 2012-01-08
Regiseur: Akira Kurosawa
Acteurs: Takashi Shimura, Toshiro Mifune
Tijdsduur: 207 minuten
Jaartal: 1954
Rapportcijfer: 4

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!