Submarine

Oliver Tate is een Britse 15-jarige jongen wiens leven draait om het krijgen van een vriendinnetje om zo zijn populariteit te vergroten en de liefdesperikelen van zijn ouders waarbij de buurman een dreigende factor lijkt te zijn.

Submarine is het regie debuut van Richard Ayoade, die beter bekend is als acteur van o.a. The IT Crowd. Met deze film zet hij een sterk en leuk coming-of-age verhaal neer.

Voordat ik de film ging kijken had ik her en der opgevangen dat dit zeker een film is die gewaardeerd wordt. Ik had verder geen idee wat ik kon verwachten maar ik was blij verrast. Nou is verrast misschien niet het juiste woord, want heel verrassend vond ik Submarine niet. Hij heeft duidelijk inspiratie verleend uit andere films en boeken, het deed me soms denken aan Amélie en de dagboeken van Adrian Mole, maar dat geeft niet. Op zichzelf is Submarine namelijk een ontzettend leuke film met originele humor en een toegankelijk verhaal.

De manier waarop de hoofdpersonage gevolgd wordt is goed gedaan. Je kan duidelijk meeleven met al zijn ‘moeilijkheden’ die ook een hoop komische taferelen opleveren. De rol van Oliver Tate wordt knap vertolkt door Craig Robberts die met deze rol zijn eerste echte hoofdrol neerzet. Ook de ouders vond ik zeer goed acteren, met name vader Lloyd Tate die gespeeld wordt door Noah Taylor.

De sfeer in de film is goed neer gezet met oog voor detail, zoals de houtje-touwtje-jas van Oliver, het kapsel van Jordana, het aquarium in de eetkamer, de cassettebandjes en de industriële terreinen waar Oliver rond hangt etc. etc. En ook de speelse camera beelden werken goed mee. De muziek door Andrew Hewitt versterkt het geheel.  

Al met al vind ik Submarine een zeer goede film die me (ja toch wel) heeft verrast door de creatieve manier van humor, een goede sfeer en goede acteurs. Zeker een aanrader!

 

Let op: de trailer bevat spoilers!!!

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

DVD kopen

De aanbiedingen bij bol.com met "Submarine" in de titel:

Submarine

Best Of Submarinechannel

€16.99
Direct kopen

Submarine

Geschreven door: Jenny C.
Ingezonden op: 2011-10-20
Regiseur: Richard Ayoade
Acteurs: Craig Robberts, Lloyd Tate, Sally Hawkins, Yasmin Paige
Tijdsduur: 97 min.
Jaartal: 2010
Rapportcijfer: 8

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!