Deathdream

Andy Brooks (Richard Backus) word tijdens de oorlog in Vietnam neergeschoten. Door een wens van zijn moeder keert hij echter weer terug tot de levenden en hij gaat terug naar huis.
Thuis komt zijn vader er langzaam maar zeker achter dat er iets goed mis is met zijn zoon. Zijn moeder wilt echter haar zoon beschermen en blijft maar roepen dat er niks aan de hand is. Totdat het probleem van hun zoon steeds meer uitgroeit...

Deathdream, ook wel bekend als Dead of Night is een film waarin vele elementen worden gekoppeld. Er zijn elementen uit het horrorgenre aanwezig, maar ook uit het 'familiedrama' subgenre en meer! Regisseur Bob Clark, die hetzelfde jaar ook zijn horrorklassieker Black Christmas uitbracht, bracht ons deze vreemde, maar interessante film.

De film is duidelijk met een niet al te hoog budget gemaakt. Zo word er niet helemaal duidelijk gemaakt hoe Andy Brooks nou uit Vietnam geraakt. Hij lift gewoon ineens mee met een truck en dan is hij ‘opeens’ thuis. Dat, plus de onbekende (en waarschijnlijk toen ook goedkope) cast, maakt wel duidelijk dat het budget voor deze film niet al te hoog was.
Bob Clark weet echter te bewijzen dat ook met weinig geld een interessante en effectieve film gemaakt kan worden. De dreigende uitstraling van Andy wordt goed naar voren gebracht, maar ook de wanhoop van de ouders. Hierdoor is een film ontstaan die moeilijk in een hokje te plaatsen is.

Ondanks dat we te maken hebben met een onbekende en onervaren (de rol van Andy was de allereerste filmrol voor Richard Backus) cast, is het acteerwerk best goed.
Vooral Richard Backus straalt in zijn rol als Andy Brooks. Hij weet een natuurlijke, dreigende uitstraling te creëren, wat de spanning in bepaalde scenes ten goede komt.
John Marley zet de rol van de vader die niet goed weet wat hij met zijn veranderde zoon aan moet ook erg sterk neer. Hierdoor is de sociale spanning tussen vader en zoon soms erg goed te voelen.
Ook Lynn Carlin weet te overtuigen als de moeder die wanhopig probeert haar zoon weer zijn normale leven te laten oppakken. Zo af en toe was ze wel iets teveel van het goede, waardoor het wat over-the-top werd, maar over het algemeen wist zij ook gewoon een sterke prestatie neer te zetten.
Als horrorliefhebber moet ik toch ook even zeggen dat ik het werk van de make-up artiesten ook erg goed vond. 

Bob Clark heeft ons met ‘Deathdream’ niet alleen een interessante en originele combinatie tussen horror en drama gebracht, maar gezien het jaartal waarin deze is uitgebracht kan deze film ook als één van de eerste anti-oorlogsfilm over de oorlog in Vietnam gezien worden. Het onderliggende thema is namelijk door de hele film heen dat de ouders soms hun kind niet meer herkenden nadat ze terug waren gekeerd uit Vietnam. Er komt wel duidelijk naar voren dat Bob Clark tegen deze oorlog was, dat wist hij met deze film duidelijk naar voren te brengen.

Deathdream is geen film voor de standaard filmkijker, maar is echt een film die geschikt is voor een select publiek.

Reacties

  • 14-01-12 21:08 - Richard1991: Ik zag nu pas op imdb dat Tom Savini achter make-up effecten zat. Meer verklaring over het waarom de make-up effecten zo goed waren heb je zo ongeveer niet meer nodig.

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

Deathdream

Geschreven door: Richard1991
Ingezonden op: 2011-09-05
Regiseur: Bob Clark
Acteurs: John Marley, Lynn Carlin & Richard Backus
Tijdsduur: 88 minuten
Jaartal: 1974
Rapportcijfer: 7

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!