True Grit

Terwijl door de industrialisatie Europa in de 19e eeuw haar ziel verloor, blijft het Wilde Westen een goudmijn voor Amerikaanse heldenverhalen. De vorige decennia was het weer een tijdje uit de mode geweest, maar het genre leeft weer helemaal op, en hier geven de gebroeders Coen hun draai eraan. De Coens hebben laten zien dat ze tot nu toe elk genre gemakkelijk aankunnen met een unieke stijl zonder in herhaling te vallen. Zelfs na het zien van alle films tot en met True Grit, is het mij nog steeds een raadsel wat het is dat hun films zo origineel en komisch maakt, wat dat extra ingrediënt is dat vele Hollywood-collega's naast hen doet verbleken. Wat het ook is, het zit ook weer in deze vlotte western True Grit. Ik keek de film als Coen-film, en niet als remake of als boekverfilming.

Zoals altijd is het weer zeer goed gecast, waar vooral Jeff Bridges weer veel kleur te geven aan zijn personage. Meestal is het een wat doordeweekse acteur, maar in de handen van de Coens komen er de gekste en leukste rollen uit. Matt Damon is komisch als trotse ranger, Barry Pepper speelt ook leuk maar de hoed, snor en de schaapsvacht om zijn benen maken hem nog geen bandiet, hij blijft een verklede acteur. Nieuwkomer Hailee Steinfeld weet bijzonder goed te overtuigen als 14-jarige bijdehante tante op zoek naar rechtvaardigheid. Het Wilde Westen is natuurlijk al vaak herkauwd en geromantiseerd, en inhoudelijk is er vrij weinig nieuws onder de zon. De komische dialogen en de personages, kleurrijk ingevuld door de topcast, maken het zeker de moeite waard. Verder geeft het de mogelijkheid om oma's verkleedkist weer op de kop te houden en grote sets te bouwen, en voor huiscinematograaf Roger Deakins om flink uit te sloven in revolverland. Maar Deakins schiet zoals altijd feilloos en beheerst, en zorgt voor mooie plaatjes en een goede combinatie van rust en avontuur, zonder toe te geven aan de verleidingen van visuele krachtpatserij. De eerder genoemde kostuums waren ook geslaagd, al passen die zich wel altijd aan aan de tijd waarin de film wordt gemaakt. De ruwe jassen in combinatie met de klassieke laarzen en hoeden zorgde voor een rauw maar ook een bekend Wilde Westen.

Helaas heeft naast de mooie aankleding en fijne kijkervaring True Grit niet veel meer te bieden. Door doordachte dialogen en niet altijd bevredigende eindes komen de Coens wel eens als intellectuelen uit de hoek, al heb ik ze nooit kunnen betrappen op echte diepgang, naast het op briljante wijze spelen met Hollywoodsiaanse conventies. Maar hier bleef dat uit. Het plot en mogelijk de dialogen lenen ze uiteraard van het boek maar er wordt geen inhoud aan toegevoegd. De meest intelligente scène was de benadering van de dood door de drie to-be-hanged in het begin: de ene heeft spijt, de andere klaagt over de hypocriete wereld, en niemand interesseert zich voor wat de kleurling te zeggen heeft. Veel meer inhoud hoeven we niet te verwachten, zeker niet met de zeer zwakke epiloog met doelloze tijdsprong en bittere slotzin die niets met de rest van de thematiek te maken heeft. Teleurstellend einde voor een zeer aangename western, waar de Coens wel weer het beste haalt uit hun mannen (en vrouw). De score, voornamelijk piano en zo nu en dan strijkers, voegt weinig toe. Het leek ook niet helemaal dezelfde sfeer te ademen als de beelden, maar de score bleef (gelukkig) minimaal. Een wat oppervlakkige maar zeer aangename western die mooi is aangekleed en met leuke rollen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

Bekijk ook deze reviews

True Grit

Geschreven door: rubenhordijk
Ingezonden op: 2011-07-05
Regiseur: Joel & Ethan Coen
Acteurs: Jeff Bridges, Hailee Steinfeld en Matt Damon
Tijdsduur: 110 minuten
Jaartal: 2010
Rapportcijfer: 7

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!