zevende zegel, Het

Het Zevende Zegel (Det Sjunde Inseglet, 1957) bevat misschien wel het meest iconische beeld uit het oeuvre van Ingmar Bergman (1918-2007), een van de grootste en bekendste cineasten aller tijden: De dood die schaak speelt met een ridder op een verlaten strand.

Het is een beeld dat iedereen die een beetje van film afweet wel kent. Je hoeft de film zelfs geeneens gezien te hebben. jaren geleden toen ik hem voor het eerst zag voelde het dan ook bijna alsof ik hem al eerder gezien had. Al gold dat eigenlijk alleen maar voor het begin, want wat er daarna gebeurde kwam bij mij nog niet zo goed over. Een tijd later zag ik de film terug op een Bergman retrospectief, en had de film voor mij veel meer impact gekregen. En nu ik hem nog eens voor een derde keer gezien heb kan ik niks anders zeggen dan dat dit een meesterwerk is dat, zoals zoveel films van bergman, langzaam maar zeker in je achterhoofd blijft spoken.

Ridder Antonius Block (Max von Sydow, voor horrorfans onder ons beter bekend als Father Merrin uit The Exorcist) en zijn schildknaap Jons (Gunnar Björnstrand) komen volkomen uitgeput na een zware kruistocht terecht op een strand in hun thuisland waarbij Antonius de dood (Bengt Ekerot) tegenkomt. De ridder sluit een weddenschap met hem door middel van een schaakspel met als inzet zijn leven. Terwijl de ridder samen met zijn schildknaap op weg is naar zijn vrouw, verloopt het spel de daaropvolgende dagen tergend langzaam… Onderweg komen ze een acteursstel (Nils Poppe en Bibi Andersson) tegen die het hoofd boven water probeert te houden in een land dat wordt geteisterd door de pest, en waar je als vrouw zijnde niet veilig bent wegens de grote heksenvervolging. Antonius stelt voor dat ze met hen mee reizen, waardoor de groep een steeds grotere dreiging wordt om door de dood meegenomen te worden…

De films van Ingmar Bergman zijn te herkennen aan zijn trage en filosofische stijl. Ze zijn meestal in prachtig zwart wit geschoten door een van zijn vaste cameramannen, in de eerste helft van zijn carriere, - waartoe het zevende zegel behoort - was dat Gunnar Fischer, en in de tweede Sven Nykvist, en de acteurs - ook vaak behorend tot een hechte groep waarmee Bergman vaak werkte - spelen hun rollen op een theatrale manier. Wat niet gek is overigens, aangezien Bergman zijn carrière begonnen is als toneelregisseur. Het zevende zegel is geen uitzondering. Het verhaal leent zich perfect voor de thema’s die Bergman interesseren, zoals het leven, de dood, en god.

Maar gek genoeg bevat de film voor Bergman begrippen meer humor dan je zou verwachten, en dat komt waarschijnlijk door het acteursstel, die het leven veel rooskleuriger zien dan de zwaarmoedig ingestelde ridders. Ook is bijvoorbeeld de scene waarin een overspelige acteur zich in een boom verstopt die wordt afgezaagd door de dood himself, erg grappig, en niet iets wat je verwacht in een film die over het algemeen toch vooral een (dood)serieuze aangelegenheid is. Je zou denken dat deze stukjes vloeken met de algehele toon van de film, maar het zorgt juist voor een fijne afwisseling.

De films van Bergman zijn niet voor iedereen en ook zeker niet voor elke gelegenheid. Ze vereisen al je aandacht, en je moet er echt even voor gaan zitten. maar als je nieuwsgierig genoeg naar zijn werk bent om te kijken of het iets voor jou is, is het zevende zegel een perfecte plek om te beginnen!

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

DVD kopen

De aanbiedingen bij bol.com met "zevende zegel, Het" in de titel:

zevende zegel, Het

Zevende Zegel, Het

€12.99
Direct kopen

zevende zegel, Het

Geschreven door: Tim van E.
Ingezonden op: 2011-06-22
Regiseur: Ingmar Bergman
Acteurs: Max von Sydow, Gunnar Björnstrand en Bengt Ekerot
Tijdsduur: 96 minuten
Jaartal: 1957
Rapportcijfer: 9

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!