My Son, My Son, What Have Ye Done

Een samenwerking tussen Werner Herzog en David Lynch; dat moet wel een bijzonder resultaat opleveren.

 

Detective Havenhurst (Willem Dafoe) en zijn collega Vargas worden opgeroepen om naar de plaats delict van een moord te rijden. 

Wie de moord heeft gepleegd, staat eigenlijk vanaf het begin al vast. Amateur-acteur Brad McCullum (Michael Shannon) heeft zijn moeder van het leven beroofd. 

Brad houdt zich echter schuil in zijn huis, en houdt daarbij twee gijzelaars vast. 

Om meer over de beweegredenen van Brad te komen, spreekt Havenhurst veelvuldig met twee aanwezige personen die dichtbij de dader staan: diens vriendin Ingrid (Chloë Sevigny) en Brad's theaterregisseur Lee Meyers (Udo Kier). In flashbacks krijgen we de aanloop naar deze tragische gebeurtenis te zien. Al snel wordt duidelijk dat Brad niet alleen acteerde in een Grieks drama, maar ook in het echt zo'n drama beleefde. 

 

Regisseur Werner Herzog (The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans, Rescue Dawn) schreef zelf het screenplay voor deze op een waargebeurde zaak gebaseerde film. 

David Lynch (Blue Velvet, Lost Highway) speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming. Niet alleen trad hij op als executive producer, maar ook is zijn hand zichtbaar in de vervreemdende sfeer van de films en zien we enkele van zijn vaste acteurs voorbijkomen in bijrolletjes. 

 

Het resulteert in een film die, net als een David Lynch-film, tegelijkertijd vreemd, vaag en fascinerend is. De zoektocht naar het "waarom" van de moord levert uiteindelijk misschien wel meer vragen dan antwoorden op. 

Maar dat is niet per sé erg. Dit is een film die wordt gedragen door de uitstekende acteurs en die je ongetwijfeld meerdere keren kan zien om steeds iets nieuws te ontdekken.

Toch overtuigen bepaalde aspecten van het verhaal niet altijd. Waarom bleef Ingrid bijvoorbeeld al die tijd het trouwe vriendinnetje van de duidelijk krankzinnige Brad?

En waarom schakelde men niet veel eerder professionele hulp voor hem in? 

Ook kan deze film in al zijn vaagheid vast niet iedereen bekoren. Zoals gezegd is de hand van Lynch wel érg zichtbaar. En wie niet van Lynch houdt, kan bedrogen uitkomen als hij een kaartje koopt voor wat ogenschijnlijk een Herzog-film is. Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

My Son, My Son, What Have Ye Done

Geschreven door: Lieuwe
Ingezonden op: 2011-06-16
Regiseur: Werner Herzog
Acteurs: Michael Shannon, Chloë Sevigny, Willem Dafoe, Udo Kier
Tijdsduur: 91 minuten
Jaartal: 2009
Rapportcijfer: 7

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!