Until Proven Innocent

October 1992: An 11-year-old girl is abducted from her New Lynn home and raped. She identifies David Dougherty as her attacker and he is arrested.

February 1993: Two girls, aged six and eight, are abducted from their Henderson home but released unharmed when the older girl screams and wakes her father. Nicholas Reekie is arrested.

June 1993: Reekie is jailed for 10 years for the abduction. It is later reduced on appeal to seven years.

June 1993: Dougherty is found guilty of the rape and abduction of the 11-year-old girl--the crime Reekie committed. No DNA evidence is available because technology is insufficiently advanced. He is jailed for seven years, nine months. …


Misschien zijn deze nieuwsberichten voor sommige lezers van deze review niet nieuw. Het verhaal van David Dougherty is namelijk echt gebeurd.
David Dougherty (Cohen Holloway) word voor de verkrachting van zijn buurmeisje beschuldigd. Zijn tegenspraak heeft geen zin meer en hij word voor een celstraf van 7 jaar veroordeeld. Een journaliste (Jodie Rimmer), een advocaat (Peter Elliott) en een wetenschapper (Tim Spite) zijn overtuigd van zijn onschuld en gaan nog eens alle feiten na. Wanneer ze steeds meer niet kloppende feiten ontdekken weten ze het zeker: David Dougherty is onschuldig. De jury hiervan overtuigen is echter geen gemakkelijke taak...

Peter Burger (The Tattooist) besloot deze film te maken om de rest van de wereld het onrecht te laten zien dat deze man is aangedaan. David Dougherty is dan wel betrokken geweest bij een aantal kleine diefstallen, maar niemand verdient het om ten onrechte beschuldigd te worden van een gruwelijke daad als deze.

De film is uiteraard wat gedramatiseerd, maar gelukkig over het algemeen erg realistisch gemaakt. Het realisme komt vooral door de (voor mij althans) onbekende acteurs en actrices. Ze zetten stuk voor stuk allemaal sterke acteerprestaties neer, vooral Cohen Holloway is erg goed als de wanhopige David Dougherty.

Het verhaal is al eens in verschillende films gebruikt, waardoor de film niet echt origineel is, maar dat kan ook moeilijk met een verfilming van een waargebeurd verhaal.

De film zou als een soort mix tussen 12 Angry Men en The Shawshank Redemption gezien kunnen worden. De film concentreert zich voornamelijk op David Dougherty, waardoor er zowel stukken uit het gevangenschap als stukken uit de rechtbank voorbij komen.

Het verhaal voelt dus een beetje standaard, maar het is een mooi verhaal en in dit geval goed uitgewerkt. Je moet wel liefhebber zijn van dit soort drama's, maar voor de liefhebber is dit een mooie, indrukwekkende film.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

Until Proven Innocent

Geschreven door: Richard1991
Ingezonden op: 2011-04-26
Regiseur: Peter Burger
Acteurs: Cohen Holloway, Jodie Rimmer & Peter Elliott
Tijdsduur: 87 minuten
Jaartal: 2009
Rapportcijfer: 7

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!