Pitfall

Prestigieuze Dvd labels als het Amerikaanse Criterion en de Engelse Eureka masters of cinema serie staan bekend om de zorg en aandacht waarmee ze hun zeer goed uitgekozen collectie behandelen. Klassiekers krijgen de mogelijkheid om herontdekt te worden door een hele nieuwe generatie filmliefhebbers, met opgepoetste prints van films die er nog nooit zo goed hebben uitgezien. Vaak met de toevoeging van extra materiaal die nou eens niet alleen maar van promotionele aard, maar daadwerkelijk informatief zijn en een echte toevoeging bieden aan de kijkervaring. Daar komt nog eens bij dat de originele uitvoeringen van de verpakkingen het de ultieme hebbedingen maken voor de serieuze (of knotsgekke, want vaak bijzonder duur) filmverzamelaar. Maar gelukkig krijgen niet alleen klassiekers die luxe behandeling, want deze labels staan ook bekend om het uitbrengen van verloren gewaande films van soms gerenommeerde regisseurs, maar ook van pure cult waar je op geen enkele andere manier van gehoord zou kunnen hebben. "Pitfall" (“Otoshiana”, 1962), het debuut van Hiroshi Teshigahara valt onder die eerste categorie.

Teshigahara(1927-2001), het meest bekend om zijn tweede film “The woman in the dunes” (“Suna no Onna”, 1964) omschreef de film zelf als “documentary fantasy”, en daar kan over gediscussieerd worden, maar, ondanks dat het overduidelijk pure fictie is, dekt het gebruik van echte locaties en een traag tempo, gemixt met onverklaarbare situaties, die lading toch best aardig. Het verhaal draait om een jonge mijnwerker die met zijn zoontje al zoekend naar werk achtervolgd word door een mysterieuze man in een wit pak. Eenmaal aangekomen in een verlaten mijnwerkersstadje dat alleen bewoond lijkt te zijn door de verkoopster van het plaatselijke vervallen snoepwinkeltje, vinden er drastische ontwikkelingen plaats die zonde zouden zijn om te verklappen, omdat de verassing deel is van het kijkplezier. Ik kan wel zeggen dat er zich een complot tussen verschillende vakbonden onttrekt waardoor de film naast het fantasy element ook een politieke lading met zich meekrijgt en dat dat op een bijzondere manier verbeeld wordt.

De aparte abstracte soundtrack van Toru Takemitsu draagt zeker bij aan het gevoel van vervreemding dat de hoofdpersoon overkomt, al zijn de percussie-achtige geluiden ook van een hoog op-potten-en-pannen-slaan gehalte waar je even tegen moet kunnen.

Teshigahara zou naast The woman in the dunes nog een derde film maken met dezelfde componist en schrijver(Kobo Abe): “The face of another” (“Tanin no Kao”, 1966), een nog ambitieuzer project dat naar mijn idee een beetje uit zijn voegen barst door te veel (voor mij) onbegrijpelijke ideeën, ook al is ook die film een indrukwekkende kijkervaring. De film waarin echter alles samen lijkt te komen wat dit trio zo interessant maakt is dan ook volgens velen The woman in the dunes, en dat is dus waarschijnlijk de beste om mee te beginnen denk ik. Maar voor degenen die die film kunnen waarderen en benieuwd zijn naar meer, is deze Pitfall een goede tweede keus, ook al is dit op sommige vlakken toch nog een duidelijk debuut waarin de twee nog zichtbaar (en hoorbaar) experimenteren.

De editie van Eureka is dus, zoals gezegd, zeer de moeite waard, met een geremasterde versie van de film en een goed audiocommentaar van Aziatisch filmexpert Tony Rayns. En voor de echte gekken: Criterion heeft deze drie films in een super-de-luxe boxset uitgegeven die (hoogstwaarschijnlijk) al helemaal door een ringetje te halen is.

Reacties

  • 26-04-11 17:41 - Richard1991: Leuke review en een mooie tip. Ik hou wel van dit soort jaren '60 Aziatische films. Deze kende ik alleen nog niet, dus misschien zoek ik hem eens op. Ik vind vooral de sfeer in dit soort films meestal prachtig.

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

Pitfall

Geschreven door: Tim van E.
Ingezonden op: 2011-04-25
Regiseur: Hiroshi Teshigahara
Acteurs: Hisashi Igawa, Kunie Tanaka en Sumie Sasaki
Tijdsduur: 97 minuten
Jaartal: 1962
Rapportcijfer: 7

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!