12 Angry Men

Een achttienjarige jongen word ervan verdacht zijn vader neer te hebben gestoken. Elf leden van de jury stemmen 'schuldig', maar jurylid nummer 8 (Henry Fonda) twijfelt en stemt 'niet schuldig'. De twaalf juryleden starten een discussie en beginnen alles na te lopen. Langzaam maar zeker beginnen de andere juryleden ook te twijfelen. De gemoederen lopen hoog op. Wat zal de jury beslissen?

12 Angry Men is dit jaar alweer 54 jaar oud. Toch heeft de film een onderwerp dat de huidige mens nog steeds aanspreekt. Bij de beslissing of iemand schuldig is of niet moeten alle feiten nagelopen worden en alle vooroordelen of eigen denkwijzes moeten terzijde gelaten worden.

Dit onderwerp weet anderhalf uur te boeien. Zeker omdat de jury uit een grote verscheidenheid aan persoonlijkheden bestaat. In de jury zitten voor liefhebbers van films uit de periode '50 t/m '70 bekende gezichten. Henry Fonda, bekend van onder andere Once Upon a Time in the West, speelt het jurylid dat over de feiten twijfelt. Dit jurylid is een denker en weet goed zijn persoonlijke belangen terzijde te leggen. Verder zijn er een aantal juryleden die zich vasthouden aan de getuigen, een aantal juryleden met persoonlijke belangen en leden die maar met de kudde meegaan om er snel vanaf te zijn.

De verschillende personages en denkwijzes zijn herkenbaar en realistisch. Hierdoor weet de film, ondanks dat er niet veel in gebeurd en dat bijna de hele film zich in één ruimte afspeelt, tot het einde te boeien.

De meeste films die onder arthouse vallen zijn meestal voor een bepaald publiek bestemd. Bij 12 Angry Men kan ik zeggen dat dit niet zo is. Door het sterke verhaal en de boeiende verwikkelingen rond de personages is dit een film die door veel mensen gewaardeerd zal worden.

Reacties

  • 30-03-11 16:11 - Richard1991: Ik vond vooral de tijdloosheid van de personages erg mooi. We zijn nu inmiddels meer dan 50 jaar verder, maar ik kon me moeiteloos in de verschillende personages inleven.
  • 29-03-11 23:00 - Jenny C.: Het duurde eventjes...maar dan nu de recensie incl. afbeeldingen! Leuke recensie Richard, vond het een verassend goede film, wel een 8 waard.

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

12 Angry Men

Geschreven door: Richard1991
Ingezonden op: 2011-03-28
Regiseur: Sidney Lumet
Acteurs: Henry Fonda, Jack Warden & Lee J. Cobb
Tijdsduur: 96 minuten
Jaartal: 1957
Rapportcijfer: 8

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!