Black Swan

Black Swan gaat over een balletdanseres die in een vertolking van het zwanenmeer de combinatie van hoofdrollen wilt spelen als de witte en zwarte zwaan. Dit gaat haar echter meer kosten dan een gebroken teennagel.. en al gauw ontpopt zich een verhaal over paranoïde, jaloezie en waanzin.

Black Swan kwam vlak voor de oscars uit en werd dan ook snel verspreid in het “illegale sercuit” zodat iedereen deze film zou snel mogelijk kon zien. Uiteraard was ook ik van de partij en heb met zeer hoge verwachtingen gekeken. Maar zijn deze verwachtingen terecht geweest?

Het was wachten op een nieuwe film van regisseur Darren Aronofsky die we kennen van titels als Pi (1998), Requiem for a Dream (2000), The Fountain (2006) en uiteraard de comeback van Mickey Rourke in The Wrestler (2008). Op de laatste na heb ik de films gezien en vond ze stuk voor stuk bijzonder en goed. Black Swan past wat mij betreft dan ook goed in het rijtje.

Sowieso vind ik Natalie Portman een goede actrice en om in de oscar-cliché’s te vallen.. ze is wat mij betreft perfect voor deze rol. Nina Sayers, een onzeker perfectionistisch moederskindje die op zoek gaat naar de grenzen van haar kunnen. Mila Kunnis (die we kennen van “That 70’s Show”) als Lily paste er goed bij als haar vriendin en rivaal, maar was wat mij betreft niet bijzonder, gewoon prima. Vincent Cassel zet ook een goede rol neer als de typische en verleidelijke choreograaf Thomas Leroy. Oh, en laten we Winona Ryder niet vergeten (wat ik wel dreigde te doen) als de doorgedraaide Beth; ze speelde een doorgedraaide balletdanseres, een rol die blijkbaar goed bij haar past.

Wat deze film vooral sterk maakt is de verhaallijn. Langzaam maar zeker krijgt het verhaal een duister randje die steeds erger wordt. De opbouw hiervan is knap gedaan en wordt versterkt door de visuele aandacht die eraan is besteed door de camerastandpunten en de bijbehorende visuele effecten. Hiervoor is het zeker de moeite waard om Black Swan op groot formaat de kijken.

Er valt te discussiëren over of Black Swan in de arthouse categorie past of niet. Sowieso had de film een groot budget, een top-cast en is het een oscarwinnaar. Tegelijkertijd is het verhaal zo verfilmd dat het toch speciaal wordt. Dit wordt versterkt door de camerabeelden die ervoor zorgen dat je Nina Sayers op de huid volgt en wordt meegesleept in haar eigen waanzin. Wat dat betreft vind ik de film zeker bijzonder en sterk.

Black Swan is een aanrader voor het grotere publiek, maar ook voor liefhebbers van de eerdere films van Aronofsky. De film voldeed aan mijn verwachtingen, hopelijk ook aan die van jullie!

(trailer bevat spoilers)

 

Reacties

  • 02-05-11 22:30 - Maikel: Erg mooie film. Ik snap waarom men dit een 'meidenfilm' zou willen noemen, qua psychologie wellicht maar dan moet je toch echt beter de film kijken, dan kom je erachter dat dit aspect heel universeel blijkt te zijn. Zelf absoluut kijken dus
  • 31-03-11 10:54 - Jenny C.: Volgens mij is het geen meidenfilm, ik wil niks verklappen maar er zitten wel wat enge momenten in, heb in ieder geval van een hoop mannen gehoord dat ze m goed vonden requiem vond ikzelf wat heftiger maar erg mooi, wellicht binnenkort een recensie online
  • 30-03-11 16:24 - Richard1991: Ik overwoog een aantal weken terug om naar deze film toe te gaan, maar door de rest van mijn vrienden werd deze in het hokje 'meidenfilm' geduwt. Dat is iets dat volgens mij bij deze film helemaal niet aan de orde is. Ik ken van deze regisseur eigenlijk alleen maar The Wrestler en ik heb zijn bekende Requiem for a Dream eigenlijk nog nooit gezien, het word eens tijd dat ik dat ga doen.
  • 28-03-11 23:21 - Jenny C.: Pi vind ik nog steeds de beste; ik bedoel eigenlijk te zeggen dat het voor bekenden van zijn werk een aanrader is omdat ikzelf wel bepaalde elementen herkende, welliswaar in een ander jasje maar ook een persoon die meegeslingerd wordt in waanzin zie ik ook terug in Pi en Requiem For a Dream, gelukkig heeft elke film hiernaast een eigen draai en stijl
  • 28-03-11 19:36 - Bas I.: Leuke recensie! Ik ben het alleen niet eens met het feit dat Black Swan een aanrader is voor de fans van Aronofsky's eerdere werk. Black Swan vind compleet anders dan zijn andere films, die ieder een eigen sfeer op zich hebben. Ik vind het dan ook lastig om iets te noemen dat kenmerkend is voor Aronofsky als regisseur. Black Swan is een goede film maar haalt het wat mij betreft echt niet bij de meesterwerken Pi en Requiem for a Dream.

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

DVD kopen

De aanbiedingen bij bol.com met "Black Swan" in de titel:

Black Swan

Black Swan

€27.99
Direct kopen

Black Swan

Geschreven door: Jenny C.
Ingezonden op: 2011-03-28
Regiseur: Darren Aronofksy
Acteurs: Natalie Portman, Mila Kunnis, Vincent Cassel
Tijdsduur: 108 min.
Jaartal: 2010
Rapportcijfer: 8

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!