Neco z Alenky

Alice

“Alice’s Adventures in Wonderland”...wie kent het beroemde verhaal van Lewis Caroll niet? Het gaat over een meisje Alice, die op een bizar avontuur gaat in haar eigen droomwereld.  Het boek is inmiddels vele malen verfilmd. De bekendste verfilming is van Walt Disney (1951), ook is er een moderne 3D versie door Tim Burton (2010) uitgebracht en bevat Tideland (2005) van Terry Gilliam elementen uit dit bekende verhaal.

Maar wat maakt deze versie dan zo bijzonder? Om te beginnen de regisseur zelf. Wie al eerder iets van Svankmajer heeft gezien zal weten wat ik bedoel. Deze Tjechische filmmaker heeft een aantal bijzondere animatiefilms op zijn naam staan. Gekenmerkt met een soort rauwe en vuige sfeer brengt hij verschillende objecten tot leven. Dit in combinatie met de vreemde verhalen die hij in beeld brengt maken zijn films tot surrealistische producties.

Anders dan de kleurrijke Disney-versie is deze film juist grauw en viezig. Het konijn is niet wit en pluizig maar een opgezet dier wat tot leven komt die met regelmaat zijn zaagsel verliest en je aankijkt met angstaanjagende nepogen en konijnentanden. De omgeving is geen sprookjesbos met zingende bloemen maar bestaat uit donkere kamers, landschappen met vieze lakens en moddergrond.

Hiernaast wordt er geen gebruik gemaakt van een soundtrack maar zijn het voornamelijk ruwe mechanische geluidseffecten en stukken tekst uit het boek die worden voorgelezen door Alice zelf.

De vreemde sfeer die in het boek wordt neergezet komt zeker terug in de film, maar dan op een hele rauwe manier.

Ik heb deze film zelf voor het eerst op televisie gezien in een kinderprogramma en ondanks dat ik niet zo goed wist wat ik ermee moest, was ik in ieder geval onder de indruk. Of de film nou echt geschikt is voor kinderen weet ik niet, het spreekt in ieder geval wel tot de verbeeldingskracht, maar echt vriendelijk is het niet. Dit zorgt wel voor een paradox met het verhaal van Caroll, die eigenlijk ook de draad steekt met de pedagogische verantwoorde manieren uit die tijd.

“Alice” is een prachtige, vieze, griezelige en bizarre film die je zeker gezien moet hebben als je van animatie houdt. Het biedt een nieuwe ervaring op het “Alice in Wonderland” verhaal op een manier die alleen Jan Svankmajer kan bedenken.

Zeker een aanrader die kan zorgen voor een andere kijk op dit beroemde verhaal!

 

Reacties

  • 22-03-11 23:06 - Tim van E.: Hele bijzondere film, Svankmajer is een tovenaar.
    Zijn korte films zijn ook zeker de moeite waard!

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

Neco z Alenky

Geschreven door: Jenny C.
Ingezonden op: 2011-03-22
Regiseur: Jan Svankmajer
Acteurs: Kristýna Kohoutová
Tijdsduur: 86 min.
Jaartal: 1988
Rapportcijfer: 9

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!