Valhalla Rising

De stille krijger genaamd One-Eye wordt als slaaf gevangen gehouden door een Noorse leider. Tijdens zijn gevangenschap wordt hij gedwongen om te vechten voor zijn leven waarbij zijn krachten uitmuntend blijken. Op een dag krijgt hij de kans te ontsnappen en komt hij terecht bij een groep Christelijke Vikingen die op zoek zijn naar het beloofde land. Eenmaal daar blijkt het plan toch wat anders te lopen dan gedacht...

Als je houdt van Vikingen, krijgers en gevechten is Valhalla Rising wellicht een film voor jou. Echter, naast al dit gebeuren, mag best genoemd worden dat deze film een traag en poëtisch karakter heeft. Voor sommigen, zoals ik, misschien iets te veel gevraagd.

Mads Mikkelsen speelt de hoofdrol als ruige stomme krijger. Dit doet hij prima. De gevechten die hij doet zijn uitstekend en zijn blik spreekt vaak boekdelen. Zijn tolk in de vorm van Are, een jongen, vond ik niet zo goed. De schattigheidfactor was wat mij betreft al snel weg toen hij elke scène zijn mond half open had staan.  Al met al was het acteerwerk prima te noemen, soms, voor mijn gevoel, iets te dramatisch door de moeilijke teksten.

De sfeer is zoals eerder genoemd traag en poëtisch. Dit kan heel mooi zijn en sommigen zullen dit waarderen, helaas was dit niet aan mij besteed. Voor mij was het hierdoor zelfs een prima film om bij in slaap te vallen, ondanks de soms ruige en bloederige scènes. Het mag gezegd worden dat deze film met weinig budget is gemaakt en dat hebben ze goed gedaan. Het landschap van ongerepte natuur waarin het zich afspeelt is goed gekozen en laat je denken alsof je in de tijd van de Vikingen zit (of op de Hoge Veluwe).  De aankleding is ruig en vies, wat goed past bij het oergevoel.

Door de minimale teksten en het trage tempo werd ik niet veel wijzer van het verhaal. De mensen waarmee ik de film keek blijkbaar ook niet, zo had ieder een individuele interpretatie waardoor we eindigden met vraagtekens boven ons hoofd. Valhalla Rising laat dus genoeg denk- en praatstof over waar je je hersens over kan laten kraken als je wilt.

Oké, deze film was dus totaal niet wat ik had verwacht, en helaas viel het niet bij mij in de smaak. Maar ik weet zeker dat er genoeg mensen zijn die deze film kunnen waarderen. Naar mijn idee is Valhalla Rising een film die je geweldig vindt, of dodelijk saai. 

 

Reacties

 • 07-09-11 08:18 - Maikel: pas deze film ook gezien; ik vond hem wel aardig. Gelukkig had ik me ingesteld op een langzaam verhaal. De waanzinnige beelden en de scenes vond ik zeer de moeite waard. Het verhaal kon ik niet zo goed volgen, waarschijnlijk door de Bijbelse achtergrond.
 • 07-02-11 10:19 - ToTalTim: De film heeft de avond niet verpest hoor integendeel bijna haha.
  Het is wel een echte arthouse viking film ja, maar dan wel een hele saaie =)
 • 02-02-11 15:21 - Tim van E.: Ai... da's jammer, aangezien het mijn tip was...
  hoef dus niet te zeggen dat ik hem supercool vond...
  echt een arthouse viking film! (geef hem zelf een 8...)
  misschien had ik erbij moeten zeggen dat het een film met een behoorlijk traag tempo was, en dat er nauwelijks in werd gesproken.
  dan weet je tenminste een beetje waar je aan begint.
  Excuses in ieder geval voor een blijkbaar niet zo geslaagd filmavondje!
  Je recensie klinkt trouwens wel wat positiever dan een 5, maar het is waarschijnlijk dus echt een film die je of heel tof, of verschrikkelijk vind. Jammer!
 • 25-01-11 19:22 - ToTalTim: Ik heb hem ook gezien en vond het oersaai =)

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

Valhalla Rising

Geschreven door: Jenny C.
Ingezonden op: 2011-01-25
Regiseur: Nicholas Winding Refn
Acteurs: Mads Mikkelsen, Maarten Stevenson
Tijdsduur: 93 min.
Jaartal: 2009
Rapportcijfer: 5

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!