Los

Met Jan Verheyens 'Los' mag je je verwachten aan een soort studie die de nadruk legt op de maatschappelijke reactie van het volk tegenover gevoelige thema's als immigratie, euthanasie en relatieproblemen. Vooral dat eerste staat gedurende de gehele rit centraal. Gebaseerd op het gelijknamig boek van Tom Naegels, auteur van vele artikels in "De Standaard".

We volgen het leven van een soort progressieve links-liberaal die als beroep heeft het schrijven van artikels voor de Belgische, eerder commerciële krant, "Het Laatste Nieuws". Hij heeft reeds een Westerse vriendin maar wordt dan verliefd op asielzoekster Nadia. Ze haalt zijn emotionele leven volledig uit evenwicht. Op de krant vindt hij ook al geen evenwicht, want daar botsen zijn idealen meer en meer met de realiteit. Als dan ook nog een nieuw leidersfiguur onder de allochtone jongeren opstaat, slaat zijn wereld helemaal op hol.

Goed dat Verheyen de kwesties als immigratie en criminaliteit onder allochtonen vanuit observerend oog behandeld, maar overigens jammer dat de hele politiek hierachter nauwelijks uitgediept wordt. Maatschappelijk zit het wel goed, maar iets meer diepgang of politieke achtergrond had deze film ten goede gekomen. Dit had tevens ook het tikkeltje durf kunnen geven dat Verheyen hier zeker wel nodig had.

De regisseur communiceert overigens op het niveau van zijn publiek. Ik heb het onder andere over die interrupties waarbij Tom (het hoofdpersonage) zijn keuzes en gedachten toelicht, of gewoon maar nog even herhaald. Een hoog gedacht over het niveau van het grote publiek is onrealistisch, maar op die manier wordt het niveau van de kijker dan weer onderschat

Humor is trouwens ook niet van het niveau dat we gewend zijn van de Vlaamse films. Vlaanderen heeft wel wat beter te bieden qua humor dan dit plat geforceerd gegiechel. Zeker die scène met "De Strangers" is van bedroevend niveau. Een totale faling...

Verder zijn de personages (hoofdpersonage uitgezonderd) toch wel wat oppervlakkig. De vele nevenfiguren, bijvoorbeeld de vader van Tom of de Pakistaanse vriendin, voldoen allemaal aan onze al eerder gekende clichés van rechtsdenkenden en multiculturele immigranten. Nogal zwart-wit allemaal.

Maar ach, het verhaal is niet te ingewikkeld, het vlot allemaal heel aardig, en de gehele film verveeld nooit en is meeslepend. Koen De Graeve is sympathiek, het acteerwerk is niet slecht en visueel is het allemaal zeer onderhoudend. Miste alleen diepgang en durf.

Reacties

  • 30-12-10 20:48 - Jenny C.: De eerste recensie met een onvoldoende!

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

Bekijk ook deze reviews

DVD kopen

De aanbiedingen bij bol.com met "Los" in de titel:

Los

Lost In Translation

€9.99
Direct kopen

Los

Closer

€7.99
Direct kopen

Los

Disclosure

€5.99
Direct kopen

Los

City Of The Lost Children

€7.99
Direct kopen

Los

Lost In Translation (+ bonusfilm)

€11.99
Direct kopen

Los

Geschreven door: JDSsmetje
Ingezonden op: 2010-12-25
Regiseur: Jan Verheyen
Acteurs: Pepijn Caudron
Tijdsduur: 110 minuten
Jaartal: 2008
Rapportcijfer: 5

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!