Das Weisse Band

Das Weisse Band, Eine Deutsche Kindergeschichte

 Das Weisse Band gaat over een Duits dorpje vlak voor de eerste wereldoorlog. In het dorpje vinden een aantal onverklaarbare ongelukken plaats. Het verhaal wordt verteld door de lokale leraar die zich afvraagt wie er verantwoordelijk is voor deze reeks nare gebeurtenissen.

Das Weisse Band is geregisseerd door Michael Haneke die onder andere bekend is van Funny Games (en Funny Games U.S.).  Het is dan ook niet vreemd dat de sfeer in deze film mysterieus en ook wel wat dreigend wordt neergezet.  Hiernaast viel het me op dat Das Weisse Band ook een authentieke sfeer uitstraalt, door de mooie zwart-wit beelden en het ietwat langzame tempo zou je niet direct zeggen dat deze in 2009 is gemaakt.

De film duurt meer dan twee uur wat wel lang is, maar de mooie plaatjes en het goede acteerwerk maakt dat het goed te kijken is. Met name de kinderen vond ik erg sterk en oprecht overkomen. De “hoofdrolspeler” de leraar komt sympathiek over en de andere volwassenen spelen ook goed, maar de kinderen staan centraal.

Ook het verhaal zorgt ervoor dat je blijft kijken, want wie zit er nou achter de ongelukken? Hierdoor blijft Das Weisse Band op een rustige hypnotiserende manier spannend en ook beklemmend van begin tot eind. De sfeer tussen de kinderen en de volwassenen is grimmig te noemen en dit wordt versterkt door de sterke zwart-wit beelden.

Al met al geen geschikte film om op een doordeweekse dag eventjes snel te kijken. Neem vooral de tijd zodat je je kunt focussen op het verhaal en kunt genieten van de mooie beelden.  

 

Reacties

  • 14-12-10 11:07 - miekepl: Hypnotiserend is het juiste woord, door de gruwelijkheden die onderhuids plaatsvinden en steeds heel beperkt en onopvallend naar voren komen, is de beklemming ijzersterk. Wat je allemaal niet te zien krijgt geeft je het beste beeld van die afschuwelijke periode in kleinburgerlijk Duitsland.

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

DVD kopen

De aanbiedingen bij bol.com met "Das Weisse Band" in de titel:

Das Weisse Band

Das Weisse Band

€9.99
Direct kopen

Das Weisse Band

Das Weisse Band

€20.99
Direct kopen

Das Weisse Band

Das Weisse Band

€27.99
Direct kopen

Das Weisse Band

Geschreven door: Jenny C.
Ingezonden op: 2010-12-14
Regiseur: Michael Haneke
Acteurs: Christian Friedel, Ulrich Tukur, Burghart Klaussner, Leonie Benesch
Tijdsduur: 144 min.
Jaartal: 2009
Rapportcijfer: 8

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!