Another Year

Het leven is niet altijd leuk, en vaak oneerlijk. En nee, het gaat niet automatisch beter als je ouder wordt.

Deze levenslessen staan centraal in de nieuwste film van Mike Leigh (Happy-Go-Lucky, Vera Drake) waarin het oudere echtpaar Tom (Jim Broadbent) en Gerri (Ruth Sheen) samen een gelukkig leven leiden; ze hebben allebei een goede baan, wonen in een mooi huis en beleven veel plezier aan het tuinieren in hun volkstuin.
Hun ideale leventje lijkt echter als een magneet te werken op vrienden en familieleden die het minder getroffen hebben en Tom en Gerri als de perfecte uitlaatklep beschouwen.
Zo is er de neurotische Mary (Lesley Manville) die het maar moeilijk kan verkroppen dat ze op haar leeftijd nog alleen is en haar eenzaamheid verdrinkt in cafés, en de stevig drinkende en rokende Ken (Peter Wight) wiens leven een vreugdeloze sleur is geworden.
Dan is er nog zoon Joe, die de meest normale van het stel is, maar voor wie Mary een ongezonde obsessie ontwikkelt.
Gedurende de vier seizoenen van één jaar zien we hoe de karakters elkaar ontmoeten tijdens etentjes en barbecues, en wordt er vooral veel gepraat en veel gedronken.

Leigh staat erom bekend veel van zijn scripts ter plekke door de acteurs te laten improviseren, en dat is in bepaalde gedeeltes goed te zien. De camera draait maar door en dit levert langgerekte en soms intense scènes op, waarbij de acteurs alle ruimte krijgen om hun eigen invulling aan de karakters te geven. Hierbij maakt Leigh gretig gebruik van deze sterke en ervaren karakteracteurs die hij in huis heeft, die soms alleen hun gezicht nodig hebben om een verhaal mee te vertellen.
De camera registreert slechts, en Leigh neemt dan ook geen standpunten in, evenmin be- of veroordeelt hij zijn personages. De kijker mag zelf het getoonde naar eigen believen interpreteren.

Another Year is een echte praatfilm en een karakterstudie. Hoewel Tom en Gerri centraal staan, zijn het vooral hun vrienden en familieleden die de meeste diepgang meekrijgen. Dit resulteert soms in medelijden (Ken) maar vaak ook in ergernis (Mary). Gelukkig is daar altijd weer Tom's droge humor en Leigh's gevoel voor tragikomedie om het één en ander te kunnen relativeren en ook regelmatig een lach op te roepen.

Met het krachtige acteerwerk en het voor iedereen herkenbare drama heeft Another Year sterke troeven in de hand, en hierdoor verveelt de toch ruim twee uur durende film nooit, al is het soms wél een vermoeiende zit.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

DVD kopen

De aanbiedingen bij bol.com met "Another Year" in de titel:

Another Year

Another Year

€14.99
Direct kopen

Another Year

Another Year (L.E.)

€12.99
Direct kopen

Another Year

Geschreven door: Lieuwe
Ingezonden op: 2010-11-12
Regiseur: Mike Leigh
Acteurs: Jim Braodbent, Lesley Manville, Ruth Sheen
Tijdsduur: ca. 129 min.
Jaartal: 2010
Rapportcijfer: 8

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!