Idi I Smotri

Idi I Smotri, ook wel Come and See of Kom en Zie genoemd is waarschijnlijk mijn favoriete film aller tijden dus een recensie kon niet ontbreken.

Idi I Smotri is het verhaal van een jonge Rus (+- 14j) die zich ten tijde van de Tweede Wereldoorlog aansluit bij de vrijheidsstrijders. Dit ondanks smeekbeden van zijn moeder, die nu met haar twee dochters weerloos achterblijft. Als Gaishun later wordt achtergelaten door het leger, probeert hij terug te keren naar huis, maar de nazi's willen zijn dorp bombarderen.

Persoonlijk vond ik dit een keiharde ervaring. Idi I Smotri is een volledig naakte en super realistische film die nooit geforceerd overkomt. Het duurt misschien een tijdje om er in te komen, maar daarna wordt de kijker volledig meegezogen in het verhaal waardoor deze grote ellende een zeer slecht buikgevoel bezorgt. Weg met de heroïek en romantisering. Weg met de clichés, en het teveel aan sentiment. Straight to the point, het was een hel, waar iedereen, zelfs kinderen, deel van uit maakten. Misschien wel de enige echte antioorlogsfilm in de filmindustrie.

Want het blijft maar doorgaan, en blijft maar doorgaan. Gevangen in je sofa, zo'n dikke twee uur naar enorm misselmakende muziek luisteren, kijkend hoe het hoofdpersonage in een neerwaartse spiraal terechtkomt en zowel fysiek als mentaal aftakelt. 0,0 sensatie, 0,0 geweldsverheerlijking, niet voor een reguliere avond dus.

Maar des ondanks de enorme kracht van deze film moet je kritisch blijven. Want naar het einde toe zien we een scène waarin de vinger nogal gewezen wordt naar Hitler. In het achterhoofd houdend dat dit een Sovjet-film is zou je kunnen zeggen dat dit wijst op propaganda (weliswaar in mindere mate). Nu ja, ikzelf sta er nogal neutraal tegenover. Want ook al moest dit bewuste propaganda zijn denk ik niet dat ik deze film daardoor minder zou gaan waarderen. Mede doordat deze film audiovisueel verbluffend is.

Kortom, een artistiek pareltje dat nooit vergeten mag worden.

Reacties

  • 03-05-11 15:33 - Maikel: Wat een indrukwekkende film ondanks het 4:3 formaat met slecht beeld en geluid (verwend hè)
    Film heeft erg veel indruk gemaakt en je blijft er nog wel enkele weken mee in je kop zitten
  • 23-12-10 12:34 - Bas I.: De DVD is nu ongeveer €9 bij www.blahDVD.com. Na de feestdagen maar eens bestellen!
  • 23-11-10 18:20 - Jenny C.: Ik heb de film ook gekeken, vond het erg heftig...
  • 20-11-10 16:19 - ToTalTim: Ok ik heb hem gister bekeken; erg gaaf!
  • 09-11-10 16:44 - ToTalTim: Lijkt me wel indrukwekkend deze film....
  • 09-11-10 16:40 - Jenny C.: Onze eerste recensie met een 10! Dankje voor je inzending JDSsmetje

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

Idi I Smotri

Geschreven door: JDSsmetje
Ingezonden op: 2010-11-06
Regiseur: Elem Klimov
Acteurs: Aleksei Kravchenko, Olga Mironova en Liubomiras Lauciavicius
Tijdsduur: 142
Jaartal: 1985
Rapportcijfer: 10

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!