Exit Through the Gift Shop

Een documentaire door een franse ‘filmmaker’ die diep in de wereld van de graffiti artiesten duikt in een zoektocht naar Banksy (één van ’s werelds meest bekende straatkunstenaars red.). Totdat de film een bizarre wending krijgt en de filmmaker zelf de hoofdrol gaat spelen...

Als liefhebber van streetart en documentaires raakte ik zeer enthousiast toen ik hoorde dat er een documentaire over Banksy uit zou komen. Wel merkte ik naarmate er meer informatie over verscheen dat er een bepaald addertje onder het gras mee speelt in deze film. Er gingen bijvoorbeeld geruchten dat Banksy er niet in voor zou komen, het eigenlijk helemaal geen echte documentaire is maar eerder een mocumentairy  en nog wel meer van dat soort berichten. Maar al deze ruis weerhield mij er niet van om deze film te bekijken; gelukkig!

Want wat van die geruchten dan waar mag zijn of niet, het is gewoon een hele leuke film. Sowieso krijg je een uniek kijkje in de geheime keuken over de werkwijze van een aantal hele goede en bijzondere straatkunstenaars. Van de kunstwerken die je overdag op straat tegen komt, zie je nu hoe ze tot stand komen inclusief alle gevaren en risico’s die hierbij komen kijken.

De documentaire is geen saai langdradig verhaal over de ontstaansgeschiedenis van graffiti, maar het is een frisse flitsend gemonteerde humoristische film die vlot verloopt en waar je vaak genoeg om kan lachen. Hiernaast worden de leuke beelden ondersteund door een goede selectie van muziek.

Halverwege deze prettige zit kreeg de film echter een aparte wending waardoor ik achteraf toch met wat wisselende gevoelens de zaal verliet. Ondanks dat ik hier niet verder op in zal gaan vanwege eventuele spoilers, moet ik eerlijk zeggen dat het voor mij wel hetgeen is wat de documentaire net een tikkeltje interessanter en boeiend maakt.

Mocht je nou geen idee hebben wie Banksy, Space Invader of Shepard Fairey is, dan is het wel de moeite waard om voor het kijken van de film even wat van hun kunstwerken te bekijken op internet of in het echt (je maakt voor de space invaders een grote kans in Utrecht of Amsterdam). Het maakt het geheel net wat levendiger als je de film bekijkt en denkt: ”Hé, die heb ik ook gezien! Die ken ik!” Mocht je hier nou geen zin in hebben...de film bevat voldoende materiaal van deze artiesten.

Al met al volgens mij een absolute aanrader, ook voor het iets jongere publiek. Zeker kijken dus!

 

Reacties

  • 16-12-11 21:09 - Jenny C.: Ik heb een 9 gegeven omdat ik het op dat moment een geweldige film vond, nu alle nieuwigheid en de "hype" er wat af is zou ik inderdaad meer neigen naar een 7/8,
    in ieder geval vind ik het thema van de film erg goed gekozen omdat daar toch weinig films over zijn, leuk om te merken dat er nu meer aandacht voor is o.a. dankzij de film
  • 08-12-11 07:42 - Ceccolina: Ik vond het een leuke film en ben ook groot fan van Banksey en street art. Maar een 9 vind ik wel veel te hoog. Had wel verwacht dat ze er iets meer uit zouden halen. Ik zou een 7 geven, zeker de moeite waard maar niet briljant

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

DVD kopen

De aanbiedingen bij bol.com met "Exit Through the Gift Shop" in de titel:

Exit Through the Gift Shop

Exit Through The Gift Shop

€19.99
Direct kopen

Exit Through the Gift Shop

Geschreven door: Jenny C.
Ingezonden op: 2010-10-17
Regiseur: Banksy
Acteurs: Banksy, Space Invader, Sheperd Fairey, Mr. Brainwash
Tijdsduur: 87 min
Jaartal: 2010
Rapportcijfer: 9

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!