Summer wars

“Summer Wars” is een typisch voorbeeld van het Anime genre: Aziatisch geanimeerde tekenfilms, vaak gebaseerd op een gelijknamig stripboek (Manga) die in eigen land vaak populairder zijn dan de normale speelfilms die er uit komen. Deze films worden steeds populairder in het westen, al is het alleen maar omdat de (voor ons) vreemde manier van vertellen en het tonen van expressies en actie, interessant is voor filmliefhebbers die eens wat anders willen proberen. Summer Wars is daar dus geen uitzondering op: voor de gemiddelde westerling doet deze film zich aan als een vreemde mix van cyber-technologie, high-school en familiefilm, en Power Ranger/Pokemon achtige gevechten, die toch uiteindelijk lijkt te gaan over familiewaarden.

Het verhaal gaat over een verlegen schooljongen met een wiskundeknobbel die wordt uitgenodigd door het mooiste meisje van de klas om tijdens de zomer de vakantie door te brengen bij haar familie op het platteland. Wat ze er echter niet bij zegt is dat hij zich moet voordoen als haar toekomstige echtgenoot op het verjaardagsfeest van haar invloedrijke Oma! Ondertussen gebeuren er vreemde dingen met “Oz”, een gigantische internet gemeenschap, waar veel mensen hun belangrijkste zaken doen, of hun vrije tijd doorbrengen. Op een gegeven moment stuurt een hacker een virus in het systeem van Oz, waardoor bijna het hele land plat komt te liggen, aangezien ook de hele infrastructuur via dit programma bestuurd wordt. Aan onze hoofdpersonen de taak om de hacker in de cyber-arena van Oz te verslaan, en het virus voorgoed op te ruimen.

Dit alles word op een flitsende manier weergegeven. In de prachtig gedetailleerde vormgeving van Oz gaat het er hard aan toe als de “avatars” tegen elkaar strijden, maar de afwisseling met de familie op het platteland zorgen voor een goede combinatie van actie en ingetogen scènes, die op de slechtste momenten, onder andere door de soms zoete muziek, nogal cliche en overdreven zijn(maar dit is iets waar de ervaren anime-kijker vast al wel gewend aan is), maar op de beste momenten door de mooie animatie bijna Studio Ghibli (“Spirited away”, “Howl’s moving castle”) achtige kwaliteiten in zich heeft.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

Summer wars

Geschreven door: Tim van E.
Ingezonden op: 2010-10-14
Regiseur: Mamoru Hosoda
Acteurs: Ryűnosuke Kamiki, Nanami Sakuraba en Sumiko Fuji
Tijdsduur: 114 minuten
Jaartal: 2009
Rapportcijfer: 7

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!