Sauna

Filth

Deze Finse film is een kruising tussen arthouse en horror. Per toeval kwam ik de film tegen op internet en ik moet zeggen, ik ben verrast!

Sauna gaat over twee broers die na een lange bloederige oorlog de grens moeten bepalen met een selecte groep Russen en zijzelf, een cartograaf en een vechter. Achtervolgd door hun trauma’s komen de broers plots bij een dorpje middenin een moeras waar de tijd lijkt stil te staan. Bij dit dorpje staat een oude sauna waarvan wordt gezegd dat van de betreders de zonden worden weggespoeld en de sfeer wordt vreemder en vreemder...

De acteurs zijn goed gekozen. Met name de oudere broer gespeeld door Ville Virtanen speelt naar mijn mening een sterke en geloofwaardige rol. Tommi Eronen speelt wat gevoeliger en past daardoor goed in de rol van het jongere broertje. De bijfiguren zijn wel aardig maar niet echt sterk of opvallend.

Wat ik met name goed vind aan deze film is absoluut de sfeer. De kleuren, de locatie en de effecten zijn erg mooi, wat ervoor zorgt dat het mysterieuze gehalte wordt versterkt. De tekst daarentegen vond ik ingewikkeld. Ik spreek geen Fins en ik had het idee alsof de ondertiteling niet bij de tekst klopte, of het was erg poëtisch. In ieder geval vond ik de tekst soms erg lastig waardoor ik het verhaal moeilijk kon volgen.

Na het kijken van Sauna bleef ik enigszins verward achter. Ik denk dat het een film is die je even in moet laten werken, en misschien vaker moet zien. Voor mij was het een mysterieuze, enge en vreemde ervaring. Het is een (tegenwoordig) kortdurende film waar je meer van wilt zien.

Een aanrader als je van sferische horror houdt met een verhaal die meerdere lagen bevat.

Reacties

  • 07-09-10 11:02 - ToTalTim: Ik heb hem ook gezien; vond hem wel gaaf maar houd dan ook wel van films die spelen in de verre geschiedenis... Verhaal was wel lastig te volgen, maar dat kon ook komen de de gebrekkige 'custom subs'
  • 05-09-10 23:17 - Jenny C.: Let op: de trailers op internet en de teaser hiernaast bevatten spoilers! Ik zou aanraden om de eerste paar seconden te bekijken van de trailer bij deze recensie en dan je conclusies te trekken of je deze film wilt zien

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

DVD kopen

De aanbiedingen bij bol.com met "Sauna" in de titel:

Sauna

Sauna

€13.99
Direct kopen

Sauna

Geschreven door: Jenny C.
Ingezonden op: 2010-09-05
Regiseur: Antti-Jussi Annila
Acteurs: Tommi Eronen, Ville Virtanen
Tijdsduur: 85 min.
Jaartal: 2008
Rapportcijfer: 6

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!