Fantastic mr. Fox

Fantastic Mister Fox leeft samen met zijn vrouw in een hol onder een boom op een heuvel, waar hij omringd wordt door drie boeren waar hij telkens op een sluwe manier eten van steelt.
De vrouw van Mister Fox is hier echter niet blij mee, en verbiedt hem na de geboorte van hun zoon deze gevaarlijke acties verder uit te voeren.
Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan: Fantastic mr. Fox heeft immers een reputatie hoog te houden, en gaat dus gewoon door met stelen. Naarmate zijn zoon ouder wordt wil hij dolgraag zijn vader helpen, maar jammer genoeg vindt zijn vader hem niet sluw genoeg hiervoor. Als ze bezoek krijgen van een verre neef die het wel in zich lijkt te hebben om mee te werken met mr. Fox, ziet zoonlief dit natuurlijk als vervelende concurrentie, en doet er alles aan om zijn vader ervan te overtuigen dat hij net zo goed is, met alle gevolgen van dien…
De jagers worden ondertussen steeds meedogenlozer in het opsporen van de vos die er alsmaar vandoor gaat met hun kip en appelcider, en trekken alles uit de kast om mister fox en consorten uit hun holen te verdrijven waardoor familie en vrienden van de vos steeds dieper moeten graven om uit handen van deze schurken te blijven.

Dit bekende kinderverhaal van Roald Dahl uit 1970 is dan uiteindelijk verfilmd in een prachtige stop-motion animatie versie door niemand minder dan Wes Anderson, De regisseur van onder andere “The Royal Tennenbaums” “Rushmore” “The Life Aquattic with Steve Zissou”, en “The Darjeeling Limited”. Niet zozeer iemand waarvan je zo’n soort film van verwacht dus, aangezien dit de eerste keer is dat hij zich aan een animatie waagt.
Maar als je wat verder kijkt, lijkt alles juist erg goed op zijn plek te vallen: De look van de film doet recht aan het verhaal van Dahl, terwijl de humor en de (familie)relaties juist typisch Anderson zijn.
De stemmencast bestaat trouwens ook voornamelijk uit de vaste acteergroep van Andersons eerdere werk: Owen Wilson, Jason Schwarzman, en Bill Murray zijn allemaal van de partij en doen het erg leuk, net als George Clooney en Meryl Streep als Fantastic Mr. Fox en zijn vrouw.

Het is mooi om te zien dat deze animatie techniek zo populair blijkt de laatste tijd: samen met het vorig jaar uitgebrachte “Coraline” blijven dit soort films - ondanks het feit dat er tegenwoordig veel simpelere manieren zijn om animatiefilms te maken - populair onder kinderen EN volwassenen, iets wat Anderson goed heeft begrepen, omdat hij met deze film duidelijk niet alleen kinderen wil vermaken, - al zullen ook zij veel plezier hebben van de mooie beelden, spannende situaties en grappige momenten - alleen al het feit dat Mister Fox bijvoorbeeld duidelijk last heeft van een flinke midlife-crisis, en dat zijn vrouw en kind daaronder te lijden hebben is vast een van de dingen die over het hoofd gaan van vele jonge kijkertjes. Tel daar allerlei kleine grapjes bij op die er duidelijk inzitten voor het wat oudere publiek en je hebt een film die voor zowel jong als oud prachtig vermaak oplevert.

Reacties

  • 26-08-10 14:12 - Jenny C.: Ja echt wel een aanrader, al had ik er eigenlijk vrij weinig van verwacht! Ik denk dat als je andere Anderson films leuk vindt, je dit ook kunt waarderen! En ook moet animatie je aanspreken lijkt me
  • 19-08-10 15:41 - Richard1991: Hij lijkt mij ook wel leuk, binnenkort maar eens bekijken.
  • 04-08-10 10:38 - Jenny C.: Net gekeken en inderdaad fantastisch wat een leuke film!

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

Fantastic mr. Fox

Geschreven door: Tim van E.
Ingezonden op: 2010-07-15
Regiseur: Wes Anderson
Acteurs: George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman
Tijdsduur: 87 min
Jaartal: 2009
Rapportcijfer: 8

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!