Where the wild things are

Toen ik hoorde dat “Max en de Maximonsters” (Maurice Sendak) verfilmd zou worden was ik meteen benieuwd. Het boek is voor mij jeugdsentiment en met een regisseur als Spike Jonze had ik hoge verwachtingen. Ook was ik erg benieuwd hoe iemand een kinderprentenboek , bestaande uit tien zinnen, tot een anderhalf uur durende film kan transformeren.

Het verhaal gaat over de jonge rebelse Max die voor straf naar zijn kamer wordt gestuurd en daar weg droomt in zijn fantasiewereld waar hij koning is van de Maximonsters. Nou is het verhaal in de film iets aangepast maar het komt redelijk op hetzelfde neer.

Het resultaat mag er zijn. Om te beginnen bij de acteerprestaties van Max Records die de rol van Max uitstekend neer zet. Sowieso ziet hij er aandoenlijk uit in het wolvenpakje, maar daarnaast speelt hij op een natuurlijke wijze wat het prettig maakt om naar te kijken. Katherine Keener, speelt de liefhebbende sympathie opwekkende moeder, een rol die haar goed staat. De stemmen van de monsters waren mooi gekozen en pasten bij de verschillende karakters die ze tot de verbeelding brachten.

De monsters zijn tot leven gebracht door de Jim Henson Company (The Muppets, The dark Crystal) en mensen binnenin. Ik moet er niet aan denken om zo’n gigantisch pak aan te hebben en al helemaal niet als je ziet dat ze ermee van enorme zandheuvels afrollen, door de bossen springen en meer. De gezichten vertonen echte emoties waardoor je ook met deze grote wezens mee leeft. Erg mooi gedaan.

Het verhaal is iets complexer gemaakt dan in het boek. Maar het is alsnog goed te volgen en het gaat met name over de belevingswereld van een kind. Ik kan me herinneren dat ik tegen het einde van het boek niet meer wist hoe Max daar ooit weg zou komen en of alles wel goed kwam. In de film is het naar mijn mening nog net iets droeviger gemaakt wat versterkt wordt door de mooie camera beelden in de woestijnachtige omgeving, de muziek en de acteerprestaties.

Ik weet niet of de film echt geschikt is voor kinderen maar ik kan me voorstellen dat het soms te complex is en ook wel eng kan zijn. Mocht je kind er geïnteresseerd in zijn en jij zelf ook: Where the wild things are is absoluut de moeite waard.

Wel zou ik iedereen aanraden om het boek te bekijken voordat je de film ziet!

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

Where the wild things are

Geschreven door: Jenny C.
Ingezonden op: 2010-07-08
Regiseur: Spike Jonze
Acteurs: Max Records, Katherine Keener, James Gandolfini
Tijdsduur: 101 min.
Jaartal: 2009
Rapportcijfer: 8

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!