Temple Grandin

Temple Grandin is een biografische film over een vrouw met autisme die uiteindelijk één van Amerika’s meest vooraanstaande zoölogen is geworden. De film laat zien hoe haar autisme zich uit, hoe lastig de omgang met mensen kan zijn, en hoe ze zich ontplooid in haar carrière door haar liefde en fascinatie voor dieren.

Claire Danes (o.a. “Romeo+Juliet”) zet in deze film een zeer goede en krachtige hoofdrol neer als Temple Grandin. Haar aparte manier van praten en kijken vond ik in het begin even wennen maar werkt uiteindelijk goed. Hoewel ieder persoon met autisme verschillend is, geeft ze naar mijn idee een realistische vertolking hiervan.

De autistische belevingswereld wordt ook versterkt door de visuele details. Zoals bijvoorbeeld een detail van behang wat niet naadloos aansluit, of hoe ze de automatische deuren van een supermarkt beleefd. Op deze manier biedt de regisseur een bijzondere kijk door de ogen van iemand met autisme.

In de film wordt er sowieso gelet op details, de kleding en het kleurgebruik sluit aan bij de tijd waarin het speelt. Ook wordt er met computeranimaties gewerkt om haar beleving visueel weer te geven zoals bijvoorbeeld wiskunde formules.

Het verhaal is over het algemeen mooi in beeld gebracht, op wat typisch Amerikaanse momenten na, en bevat ook humor. Het verloopt aardig vlot waardoor het niet moeilijk is om te blijven kijken.

Voor het kijken van deze film heb ik geen documentaires gezien over de echte Temple Grandin (op de foto links) maar dat ben ik nu zeker van plan. Ik zou daarom ook niet kunnen zeggen of Claire Danes haar realistisch neer zet, al komt het wel goed over.

Al met al een mooie tv film die de moeite waard is om te kijken als het thema je aan spreekt. Het verhaal is niet ingewikkeld en er zitten leuke effecten in waardoor de film een prettige kijkervaring oplevert (tenzij je niet tegen het harde stemgeluid kan natuurlijk).

Reacties

  • 07-09-10 11:54 - ToTalTim: Vond het wel aardig; niet helemaal 'mijn soort film'. Ik werd wel aardig moe van het harde gepraat van haar haha
  • 23-06-10 12:02 - rody10: supper leuk

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

Temple Grandin

Geschreven door: Jenny C.
Ingezonden op: 2010-06-16
Regiseur: Mick Jackson
Acteurs: Claire Danes, Catherine O'Hara, David Strathaim, Julia Ormond
Tijdsduur: 103 min.
Jaartal: 2010
Rapportcijfer: 7

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!