Hunger

Bobby Sands zit in de gevangenis vanwege zijn deelname aan de IRA. Samen met vele andere gevangenen gaan ze in protest, omdat ze niet worden behandeld als politieke gevangenen. Het ‘Deken en Vuil Protest' helpt niet veel, de regering van Margaret ‘Iron Lady’ Thatcher houdt voet bij stuk en op 2 maart 1981 besluit Bobby in zijn laatste troef: een hongerstaking.

Steve McQueen, die ik voorheen alleen kende van zijn rol in The Great Escape (1963), maakt met Hunger zijn regiedebuut. Hij mag trots zijn, het is een heel degelijk debuut.

Hunger vertelt het waargebeurde verhaal van Bobby Sands en de andere IRA strijders die in de jaren ‘70/’80 gevangen zaten in de Maze-gevangenis. Om het zo ‘echt’ mogelijk te doen lijken is ervoor gekozen om geen muziek in de film te gebruiken, waardoor er soms een indrukwekkende stilte in de film zit. Veel gemiddelde filmkijkers van tegenwoordig zullen dit als saai zien, maar ik werd er juist door geboeid.
Door de stilte kreeg ik echt het gevoel dat ik er gewoon bij zat, dit komt de sfeer wel ten goede.

De film geeft een erg realistisch beeld van hoe het er in die tijd aan toe ging in de gevangenis in die periode. Ook laat het zien wat de regering deed om te proberen de protesten de kop in te drukken. Dit is soms best hard weergegeven en zal dus ook niet door iedereen evenveel gewaardeerd worden. Persoonlijk houd ik wel van wat ruige weergaves van feiten, vooral bij dit soort dingen, omdat we wel weten dat het in sommige gevangenissen er hard aan toegaat, maar daar staan we nooit bij stil.

Michael Fassbender zet een goede rol neer als Bobby Sands. Hij geeft ons een mooi beeld van wat de denkwijze van deze man kan zijn geweest. Zo geeft hij in een gesprek met een priester heel erg mooi weer wat zijn gedachtes zijn over de stand van zaken en wat zijn plannen zijn. Tevens petje af voor de scriptschrijvers, want vooral de scene met de priester en andere delen uit de film waren erg sterk.

Er is één ding dat wel jammer is, en dat is dat ze alleen het deel van het leven van Sands in de gevangenis laten zien. Zo krijgen we niet te weten waarom Sands eigenlijk in de gevangenis zit. Was hij medeplichtige van een aanslag van de IRA? Ik vind het jammer dat ze dat niet laten weten. Het was misschien nog beter geweest als de film begon in de periode voordat Sands in de gevangenis belandde. Waarschijnlijk was daar geen budget voor of was het gewoon niet de bedoeling van de maker, maar toch had ik liever nog iets meer achtergrondinformatie over Sands gehad. We krijgen voor en na de film wel kleine stukjes tekst voorgeschoteld over wat er voor, tijdens en na de hongerstaking van Sands gebeurde, maar dit is alleen wat algemene informatie en geen informatie over Sands zelf.

Al met al is dit best een leuk, sfeervol filmpje. Hij zal niet voor iedereen even makkelijk te kijken zijn, maar liefhebbers van de boven beschreven dingen kunnen deze film met gemak eens kijken.

Reacties

 • 07-11-10 17:52 - Jenny C.: Ik heb de film nog steeds niet gekeken... binnenkort maar eens doen!
 • 06-11-10 23:30 - JDSsmetje: Hehe, dé Steve McQueen maakt zijn regiedebuut. :P
  Verder wel een goede recensie hoor, en vooral ook een goede film! Heb, ondanks deze film af en toe wat traag is, gedurende anderhalf uur erg geboeid zitten kijken. Heeft ook zo zijn aangrijpende momenten!
 • 17-06-10 00:07 - Bas I.: Nee, nog niet. Ik heb vanwege wat persoonlijke problemen de afgelopen tijd niet al te veel films gekeken.
 • 16-06-10 23:02 - Jenny C.: He Bas, heb je deze inmiddels al gekeken?
 • 31-05-10 18:20 - Tim van E.: Leuke recensie Richard! maar ik moet er wel even bij zeggen dat Steve McQueen de acteur al een jaartje of 30 dood is...
  Deze film is gemaakt door een videokunstenaar met dezelfde naam, en dit is inderdaad zijn speelfilmdebuut.
  Beetje verwarrend wel, dat snap ik.
  Ik vond de film trouwens ook erg goed.
  wist je dat die scene met die priester 18 minuten lang duurt en in maar 1 shot gefilmd is?
  Knap om het dan zo lang interessant te houden...
 • 29-05-10 18:59 - Richard1991: @ Jenny: Ik had van hetzelfde last als dat jij nu hebt. Hunger lag al best een tijdje klaar, maar ik had er steeds geen tijd voor om hem te bekijken. Toen ik hem gezien had leek het me wel een goeie om er hier een recensie over te plaatsen. @ Bas: Ik denk, als ik jouw meest gewaardeerde films zo zie, dat je deze ook wel goed vind.
 • 29-05-10 14:11 - Bas I.: Ik ben hier ook al een tijd lang erg nieuwsgierig naar. Lijkt me een erg sterke film!
 • 28-05-10 22:13 - Jenny C.: Zo, je recensie is toegevoegd! Kloppen de afbeeldingen een beetje?
  Ik ben erg benieuwd naar deze film, maar kom er telkens niet aan toe om te gaan kijken...

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

DVD kopen

De aanbiedingen bij bol.com met "Hunger" in de titel:

Hunger

Hunger

€11.99
Direct kopen

Hunger

Geschreven door: Richard1991
Ingezonden op: 2010-05-28
Regiseur: Steve McQueen
Acteurs: Michael Fassbender, Helena Bereen, Liam Cunningham
Tijdsduur: 90 minuten
Jaartal: 2008
Rapportcijfer: 7

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!