Ghost Writer, The

En eindelijk is ie daar dan: de nieuwe Roman Polanski!

Het duurde lang voordat “The Ghost Writer”, (gebasseerd op het boek van Robbert Harris) eindelijk bij ons in de bioscoop te zien was, en dat zal waarschijnlijk veel te maken hebben gehad met het oponthoud van de productie omdat de regisseur in Zwitserland werd opgepakt wegens een zedenmisdrijf uit 1977, waardoor de film al op voorhand veel controverse over zich heen kreeg.

Beter nieuws is dat de film zelf gewoon als vanouds goed te noemen is, en vol zit met dat typische gevoel voor mysterie en paranoia waar de regisseur bekend om staat.

Ewan Mcgreggor speelt de zogenaamde “Ghost Writer”, iemand die bepaalde memoires van anderen in boekvorm omgiet.
Als hij de opdracht krijgt om dit te doen voor Adam Lang, de voormalige premier van Engeland (gespeeld door Pierce Brosnan) ziet hij dit in eerste instantie als een buitenkans, maar als hij op het eiland waar de man zijn zaken doet aankomt, komt hij achter een hoop dingen die niet lijken te kloppen: de voormalige ghost writer overleed onder verdachte omstandigheden, bepaalde connecties van de premier blijven verzwegen, en tot overmaat van ramp komt er nieuws naar buiten over oorlogsmisdaden in Irak waar hij bij betrokken blijkt te zijn.

Alhoewel het personage van de premier fictief is, gaan er veel vergelijkingen op met oud premier Blair, waardoor de film een extra realistische lading meekrijgt, maar het gaat uiteindelijk om de persoonlijke ontdekkingen van Mcreggors (als ik me niet vergis) naamloze personage, die op de credits simpelweg word aangeduid als “The Ghost”.

De film doet aan als een fijne combinatie van de politieke films van Alan J. Pakula (“All the presidents men”, “the pelican brief”), de “Legal thriller” verfilmingen van John Grisham, (o.a. the Firm) en Polanski’s eigen “Frantic” en "The ninth gate”. Ook beiden films waarin het hoofdpersonage van de ene in de andere verbazing valt.

Er moet dus ook gezegd worden dat van het onderwerp al vaker films zijn gemaakt, waardoor deze eerste kijkbeurt misschien niet als wereldschokkend goed, maar eerder gewoon als een zeer degelijke, intelligente politieke thriller op mij overkwam.
Alhoewel ik het gevoel heb dat door de goede (zoals altijd bij Polanski) sfeer en gevoel voor details, deze film bij een herkijk, veel aan rijkdom kan winnen.

Reacties

  • 26-09-10 13:25 - Jenny C.: Ik heb deze film gisteren gekeken en vond het wel goed, vooral sfeervol met mooie muziek en shots. Qua acteren vond ik het wat minder... al met al een leuke film
  • 28-05-10 19:58 - Richard1991: Ik heb je advies van harte genomen. Mijn eerste recensie is alweer toegevoegd. Ik zal eens op moviereporter kijken voor je recensie. @Tim: Deze recensie is trouwens ook erg goed en duidelijk.
  • 28-05-10 19:04 - Bas I.: Over de film: hij viel me eerlijk gezegd een beetje tegen. Ik heb hem destijds gerecenseerd voor www.moviereporter.nl, dus kijk daar eens mocht je mijn mening willen weten.
  • 28-05-10 19:03 - Bas I.: @Richard: Kan je niet gewoon je recensie typen in Word en dan knippen/plakken? Ik denk dat (ToTal)Tim er binnenkort wel even naar zal kijken.
  • 28-05-10 17:58 - Richard1991: Een film die ik eens een keer wil bekijken. Hoe doen jullie recensies toevoegen? Ik zit nog steeds met het probleem van de typebalk...

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

Ghost Writer, The

Geschreven door: Tim van E.
Ingezonden op: 2010-05-28
Regiseur: Roman Polanski
Acteurs: Ewan McGreggor, Pierce Brosnan, Olivia Williams
Tijdsduur: 128 minuten
Jaartal: 2010
Rapportcijfer: 7

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!