Let The Right One In

Låt Den Rätte Komma In

Oskar, een bleke slungel van twaalf, is het doelwit van pestkoppen. In de troosteloze wijk Blackeberg waar hij woont, ontmoet hij Eli. Het rare meisje zit als een kraai op het klimrek, loopt met blote voeten door de sneeuw en laat zich af en toe ontvallen dat ze geen gewoon meisje is. Haar begeleider Håkan is in het park aan het klungelen met een vers opgehangen lijk en een jerrycan vol mensenbloed. Eli is namelijk een eeuwenoude vampier. En Oskar droomt ervan om zijn pestkoppen terug te pakken...

In een tijd dat we dood worden gegooid met sequels en remakes (soms vermomd als ‘reboot’) zijn er natuurlijk ook de originele films die stijf staan van allerlei clichés en formules. In eerste instantie lijkt Let The Right One In (Lat Den Ratte Komme In) tot deze laatste categorie te behoren, de film gaat namelijk over een vampier, maar schijn bedriegt! Want een heleboel van deze clichés worden gewoon aan de kant geschoven. En eigenlijk mag LTROI geen horror worden genoemd, maar een donker sprookje.

Regisseur Thomas Alfredson heeft het werk van John Ajvide Lindqvist (die het script heeft geschreven, gebaseerd op zijn eigen boek) op een magistrale wijze tot leven weten te brengen. Hij maakt tegelijkertijd gebruik van een ietwat grauw, maar ook een warm kleurenpallet om het verhaal te vertellen. Ook het camerawerk van de (halve) Nederlander Hoyte van Hoytema draagt veel bij aan de gotisch aandoende sfeer van de LTROI.
Er zitten herkenbare dingen in de film: wraak willen nemen op die perstkop, de opbloeiende liefde tussen de hoofdrolspelers, nieuwsgierigheid die wint van angst, dit zijn enkele voorbeelden die de meesten van ons wel eens hebben meegemaakt. Hierdoor kunnen we ons beter identificeren met de hoofdrolspelers en het verhaal.
Het acteerwerk van Kare Hedebrant (Oskar) en Lina Leandersson (Eli) is gewoon goed te noemen, we leven met hun mee en zijn meer bezorgd om hun dan zij over zichzelf. Beiden zijn dan ook de eigenlijke de kracht van de film.
De gorehounds onder ons komen ook enkele keren aan hun trekken, maar deze momenten zijn niet zozeer sensationeel te noemen maar dragen wel bij aan de donkere sfeer van dit sprookje…

Let The Right One In is verplichte kost voor iedere zichzelf respecterende genreliefhebber! (en iedere andere cinefiel…)

Reacties

  • 14-02-12 22:36 - Titanium Mike: Vanuit cinematografisch oogpunt bekeken, vind ik deze film een parel. Kleur, licht, atmosfeer, alles is bovengemiddeld goed. Het verhaal en acteerwerk zijn naar mijn smaak wel in orde, maar ik kijk opnieuw en opnieuw en opnieuw om mijn ogen te verwennen
  • 26-09-11 17:00 - Jenny C.: ik heb laatst "Let me in" gezien... snap niet waarom ze die hebben gemaakt? Totaal overbodig na het origineel vind ik.
  • 07-09-11 08:24 - Maikel: Erg mooie film
  • 03-08-10 14:19 - Jenny C.: ik snap de hysterie rond twilight niet heb wel twee delen gezien maar vond er niet veel aan
  • 23-07-10 09:38 - *Wanda*: Hele mooie film
    Is es een wat andere vampierfilm
    Zo'n film als TWiLIGHT kan er nog een puntje aan zuigen!
  • 11-05-10 13:52 - ToTalTim: Inderdaad leuke film met eigen sfeertje

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

DVD kopen

De aanbiedingen bij bol.com met "Let The Right One In" in de titel:

Let The Right One In

Let The Right One In

€12.99
Direct kopen

Let The Right One In

Let The Right One In

€24.99
Direct kopen

Let The Right One In

Geschreven door: Marc T.
Ingezonden op: 2010-05-11
Regiseur: Thomas Alfredson
Acteurs: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, Patrik Rydmark, Peter Carlberg
Tijdsduur: ca. 112 min.
Jaartal: 2008
Rapportcijfer: 9

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!