Cremaster 3: The Order

Matthew Barney is een kunstenaar die op heel veel verschillende vlakken werkt:

Hij is beeldhouwer, fotograaf en tekenaar en maakt ook nog eens video-installaties. Bij zijn laatste gigantische werk The Cremaster Cycle, een maar liefst 9 uur durende film verdeeld in zo’n 5 delen, waar hij dan ook zo’n 8 jaar aan heeft gewerkt(van 1994 tot 2002) komen al die vormen bij elkaar in een bizar resultaat. Om dit project staat Barney het meest bekend, maar hij heeft later, na de Cremaster series(die overigens niet chronologisch zijn opgenomen, en of ze van 1 tot en met 5 bekeken moeten worden blijft ook onduidelijk) nog een film gemaakt, met een grote rol voor de bekende IJslandse zangeres Bjork(tevens de vrouw van Barney), genaamd Drawing restraint 9.

Barney is dus niet bepaald een normale kunstenaar, en als je naar de onderwerpen van zijn werk kijkt, wordt dat alleen nog maar duidelijker. Zo is de naam Cremaster al een vreemde keuze om je film te noemen: Zo heet namelijk de spier van je testikels als die samentrekt door temperatuurverandering of als je een flinke trap in je ballen krijgt. Het lijkt dus dat Barney nogal geobsedeerd is over zulk soort dingen als de menselijke (mannelijke) anatomie. Het schijnt zelfs dat hij bij zijn diploma-uitreiking een speech hield over sperma. Gelukkig blijken de films ook heel interessant te zijn voor mensen die niet zo veel hebben met dit onderwerp.

Maar omdat ik alleen maar een gedeelte van Cremaster 3 gezien heb, genaamd The Order, kan ik natuurlijk alleen maar oordelen over dat gedeelte. Het lijkt natuurlijk een beetje onmogelijk om een verslag van een video-installatie te maken die je maar voor een minimaal gedeelte hebt gezien, maar omdat deze films zo abstract zijn, kun je elk gedeelte als kunstwerk op zichzelf zien. Dit gedeelte is dan ook in omloop gebracht, maar het had net zo goed een ander gedeelte van de film kunnen zijn. Volgens mij heeft Barney er ook een beetje bewust voor gekozen om (nog) niet alle films op dvd uit te brengen, zodat ze een beetje in het circuit blijven waar ze voor bedoeld zijn: musea en filmhuizen.

The Order speelt zich volledig af in het Guggenheim museum in New York, en gaat over… ja, waar gaat het over? Zoals ik al eerder zei zijn deze films zeer abstract en bijna elk beeld staat open voor iemands eigen interpretatie. Maar in grote lijnen gaat het over een muzikaal duel tussen “The Agnostic Front” en “Murphy’s Law” die, samen met een stel andere ‘orders’ in het begin netjes worden geïntroduceerd op een rondraaiend platform. En er zit ook nog een leerling in (gespeeld door Barney zelf), uitgedost in een soort kilt met een rare roze pruik op die een soort ontgroenings-opdracht krijgt waarbij hij een soort van puzzel moet oplossen die midden in de circle-pit van de fans van “The Agnostic front” zit. Onder de puzzel stroomt vloeibare vaseline en de leerling moet van verdieping naar verdieping klauteren om de puzzelstukjes te bemachtigen, terwijl hij moet oppassen voor een soort panter achtig figuur dat hem op de hielen zit. Dit alles is op een heel schone, bijna klinische slow-motion achtige manier in beeld gebracht en wordt begeleid door allemaal rare muziekjes. Ook lijkt het niet echt alsof je naar een film zit te kijken, maar meer alsof je getuige bent van iets heel…nou ja...vreemds... Onlangs heeft het filmmuseum in Amsterdam nog een hele Cremaster marathon gehouden, waar alle Cremasters achter elkaar vertoond werden, en ik had daar best graag bij willen zijn nadat ik deze film had gezien. Het is niet echt mijn ding, maar toch trekt het mij best aan vanwege de vele surrealistische dingen die erin zitten en daar houd ik wel van. Ik weet alleen niet of ik dit 9 uur non-stop vol kan houden. Een half uur is zelfs al een hele opgave…

Reacties

  • 18-05-10 18:32 - Bas I.: Ik heb ze ondertussen al gevonden op internet. Op DVD is alleen deel 3 uit, geloof ik?
  • 18-05-10 18:24 - Jenny C.: beginnen bij 4 dus, en dan 1, 5 (als je daar aan kunt komen), 2 en 3 Veel plezier! Ik vond het zelf in ieder geval erg bijzonder, dus als je er van houdt, zeker kijken!
  • 18-05-10 17:51 - Bas I.: Maar daar ben ik wel heel wat aan gewend hoor! Ik denk dat ik ze gewoon chronologisch ga kijken (eerst gemaakte eerst kijken).
  • 18-05-10 17:47 - Jenny C.: Dat maakt eigenlijk niet uit want het is niet chronologisch, maar het is misschien verstandig om eerst met een kortere versie te beginnen zoals deel 1 of 4. Dan wen je een beetje aan de vreemde en trage beelden.
  • 18-05-10 16:47 - Bas I.: Leuk om hier eens een recensie over te lezen. Ik ben al tijden erg benieuwd naar het werk van meneer Barney. In welke volgorde kan ik de Cremaster films het best kijken?
  • 11-05-10 16:17 - Jenny C.: Erg bijzonder gedeelte van deel 3. Al trok ik deel 1 en 2 iets beter dan deel 3 in het geheel! Je moet wel wat geduld hebben volgens mij...Ook mooi in combinatie met de kunstwerken eromheen, als "gesamtkunstwerk"

Reageer op deze recensie

Je moet inloggen om te kunnen reageren!

Cremaster 3: The Order

Geschreven door: Tim van E.
Ingezonden op: 2010-05-07
Regiseur: Matthew Barney
Acteurs: Matthew Barney
Tijdsduur: 30 min.
Jaartal: 2002
Rapportcijfer: 9

Recensie zoeken

Er zijn verschillende manieren om de recensie te vinden die je zoekt

Kies een letter

Of type een zoekwoord in


Zelf een filmrecensie toevoegen?


Arthouse.nl biedt nieuws, recensies, prijsvragen en meer over de films waarvan wij vinden dat ze bijzondere aandacht verdienen!